Gratinované zemiaky s pečeným roastbeef a restovanou zeleninou
Suroviny
- 1 kg hovädzej nízkej roštenky na roastbeef
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- čerstvý rozmarín
- olivový olej Primadonna
- 1 kg zemiakov
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g mrkvy
- 100 g karfiolu
- 100 g brokolice
- 100 g cukety
- 50 g červenej cibule
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- holandská omáčka (k servírovaniu)
Potrebujeme
kuchynský špagát, kuchynský vpichový teplomer, škrabku na zemiaky, zapekaciu misu, lis na cesnak
POSTUP
Roastbeef
Mäso z obidvoch strán osolíme, okoreníme, zviažeme špagátom a posypeme dvoma lyžicami nasekaného tymianu a dvoma lyžicami rozmarínu.
V panvici rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán sprudka opečieme. Potom ho preložíme na pekáč, zapichneme doňho teplomer a pečieme:
- najprv v rúre rozohriatej na 130 °C, pokým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 30 °C,
- potom teplotu rúry znížime na 90 °C a pečieme, pokým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 50 °C
- a nakoniec stiahneme teplotu na 70 °C a pečieme, pokým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 58 °C.
Nakoniec roastbeef necháme odpočinúť v stále teplej rúre asi hodinu.
Tip: Pri každej zmene teploty rúre pomôžeme krátkym vyvetraním horúceho vzduchu.
Gratinované zemiaky
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Do hrnca vlejeme smotanu, pridáme 2 lyžice nasekaného tymianu a prelisovaný cesnak. Premiešame a necháme trochu zredukovať. Do vriacej smotany vložíme zemiaky a niekoľko minút varíme do zhustnutia. Preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 35 – 40 minút.
Zelenina
Kúsky mrkvy, karfiolu a brokolice oblanšírujeme – krátko povaríme vo vriacej osolenej vode.
V panvici s rozohriatym olejom restujeme cuketu nakrájanú na väčšie kúsy a červenú cibuľu na rezance. Osolíme a okoreníme. Po chvíli pridáme blanšírovanú zeleninu.
Servírovanie
Upečený roastbeef servírujeme nakrájaný na plátky spolu s restovanou zeleninou, gratinovanými zemiakmi a holandskou omáčkou.
Tip: Zistite, ako pripraviť holandskú omáčku.