0
21
Gratinované zemiaky s pečeným roastbeef a restovanou zeleninou

Gratinované zemiaky s pečeným roastbeef a restovanou zeleninou

2 h 30 m
4 porcie

Suroviny

  • 1 kg hovädzej nízkej roštenky na roastbeef
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • čerstvý tymian
  • čerstvý rozmarín
  • olivový olej Primadonna
  • 1 kg zemiakov
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 50 g mrkvy
  • 100 g karfiolu
  • 100 g brokolice
  • 100 g cukety
  • 50 g červenej cibule
  • 1 hrsť čerstvej bazalky
  • holandská omáčka (k servírovaniu)

Potrebujeme

kuchynský špagát, kuchynský vpichový teplomer, škrabku na zemiaky, zapekaciu misu, lis na cesnak


POSTUP

Roastbeef

Mäso z obidvoch strán osolíme, okoreníme, zviažeme špagátom a posypeme dvoma lyžicami nasekaného tymianu a dvoma lyžicami rozmarínu.  

V panvici rozohrejeme olej a mäso zo všetkých strán sprudka opečieme. Potom ho preložíme na pekáč, zapichneme doňho teplomer a pečieme:

  • najprv v rúre rozohriatej na 130 °C, pokým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 30 °C,
  • potom teplotu rúry znížime na 90 °C a pečieme, pokým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 50 °C
  • a nakoniec stiahneme teplotu na 70 °C a pečieme, pokým dosiahneme vnútornú teplotu mäsa 58 °C.

Nakoniec roastbeef necháme odpočinúť v stále teplej rúre asi hodinu.

Tip: Pri každej zmene teploty rúre pomôžeme krátkym vyvetraním horúceho vzduchu. 

Gratinované zemiaky

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Do hrnca vlejeme smotanu, pridáme 2 lyžice nasekaného tymianu a prelisovaný cesnak. Premiešame a necháme trochu zredukovať. Do vriacej smotany vložíme zemiaky a niekoľko minút varíme do zhustnutia. Preložíme do zapekacej misy a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 35 – 40 minút.

Zelenina

Kúsky mrkvy, karfiolu a brokolice oblanšírujeme – krátko povaríme vo vriacej osolenej vode.

V panvici s rozohriatym olejom restujeme cuketu nakrájanú na väčšie kúsy a červenú cibuľu na rezance. Osolíme a okoreníme. Po chvíli pridáme blanšírovanú zeleninu.

Servírovanie

Upečený roastbeef servírujeme nakrájaný na plátky spolu s restovanou zeleninou, gratinovanými zemiakmi a holandskou omáčkou.

Tip: Zistite, ako pripraviť holandskú omáčku.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
Zatiaľ nikto nekomentoval


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať