Mrkvovo-zemiaková polievka s bylinkovými krutónmi
- 1 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- 200 ml jablkového džúsu Vitafit
- 600 g mrkvy
- 600 g zemiakov
- čerstvý tymian
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 krajce maslového toastu Rivercote
- 1-2 lyžice masla Pilos
- čerstvé bylinky (napr. tymian, bazalka, rozmarín, šalvia, mäta, petržlenová vňať)
Potrebujeme
- tyčový mixér
- panvicu
Mrkvovo-zemiaková polievka
Zeleninový vývar spolu s jablkovým džúsom privedieme k varu. Pridáme očistenú a na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, zemiaky a tymian. Varíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 25 minút, kým zelenina nezmäkne. Stiahneme z ohňa a rozmixujeme na hladký krém. Zjemníme smotanou, ochutíme soľou a čiernym korením. Necháme prejsť varom.
Bylinkové krutóny
Z toastov odkrojíme kôrku a striedku nakrájame na menšie kocky. Orestujeme ich na panvici na rozpustenom masle zo všetkých strán dozlatista.
Na záver pridáme k opečeným toastom nasekané čerstvé bylinky podľa chuti a zľahka premiešame. Môžeme dochutiť štipkou soli.
Servírovanie
Tesne pred servírovaním posypeme polievku bylinkovými krutónmi.