Glejovka hovädzia so zázvorom a jazmínovou ryžou
- 800 g hovädzej glejovky (nožiny)
- 100 g zázvoru
- 12 strúčikov cesnaku
- 4 štipľavé papričky
- 1 červená cibuľa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 lyžice kokosového oleja Vita D'or
- 2 lyžice trstinového cukru Belbake
- 1 lyžica mletej škorice Kania
- 4 lyžice sójovej omáčky
- asi 1 l silného hovädzieho vývaru
- 1 mrkva
- ½ uhorky
- 2 lyžice octu
- 2 lyžice krupicového cukru
- 100 ml vody
- 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandru
- 400 g jazmínovej ryže Golden Sun
- 1 lahôdková cibuľka
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér
Zázvor, 4 strúčiky cesnaku, papričky a cibuľu nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme na pastu. Mäso nakrájané na kocky osolíme, okoreníme a opečieme v panvici s dvoma lyžicami rozohriateho kokosového oleja. Po chvíli k nemu pridáme pripravenú zázvorovú pastu, ďalšie 2 lyžice kokosového oleja a 2 - 3 minúty restujeme. Pridáme trstinový cukor a necháme skaramelizovať. Potom do panvice prisypeme škoricu, prilejeme sójovú omáčku, vývar a dusíme 1,5 - 2 hodiny do mäkka. Občas premiešame, prípadne podlejeme vývarom. Medzitým mrkvu nakrájame na tenké plátky, uhorku na kocky a oboje dáme do misky. Pridáme ocot, krupicový cukor, vodu, najemno nasekaný čerstvý koriander, soľ a necháme marinovať. Jazmínovú ryžu uvaríme podľa návodu. Zvyšné strúčiky cesnaku nakrájame na rovnako hrubé plátky a pomaly smažíme v oleji dozlatista. Dávame pozor, aby sa nespálil.
Servírovanie
Mäso s omáčkou dáme do väčšej misky, posypeme cesnakovými chipsami a ozdobíme nasekanou lahôdkovou cibuľkou a koriandrom. Rovnako podávame aj ryžu - v miske ozdobenú cesnakovými chipsami, cibuľkou a bylinkou. Pridáme i šalát z naloženej mrkvy a uhorky.