Grilovaná focaccia s pistáciami a figami
Cesto
- 280 g polohrubej múky Belbake
- 40 g trstinového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 20 g čerstvého droždia
- 180 ml vody
- kôra z ½ citróna
- 60 ml olivového oleja Primadonna
Mrvenička
- 50 g trstinového cukru Belbake
- 50 g polohrubej múky Belbake
- 50 g mletých nesolených pistácií Alesto
- kôra z ½ citróna
- 60 g studeného masla Pilos
Ešte potrebujeme
- 8 čerstvých fíg
- 125 g čučoriedok
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- neperforovanú hliníkovú grilovaciu tácku s rozmermi cca 20 × 30 cm
- kuchynskú utierku
- gril s pokrievkou
Čas kysnutia: 1 hodina
Cesto
K sypkým surovinám postupne primiešame rozdrobené droždie a vodu. Cesto miesime približne 5 minút. Potom doň zapracujeme aj citrónovú kôru a 40 ml olivového oleja.
Tip: Ak je pre vás chuť olivového oleja príliš výrazná, môžete ho v rovnakom pomere nahradiť maslom.
Do grilovacej tácky nalejeme zvyšný olivový olej, položíme doň cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinu, kým zdvojnásobí objem.
Mrvenička
Do sypkých ingrediencií nastrúhame citrónovú kôru a premiešame. Potom pridáme maslo a vypracujeme mrveničku.Umyté a osušené figy zbavíme stopiek a nakrájame na tenké plátky. Vykysnuté cesto pomocou naolejovaných prstov ponaťahujeme až ku okrajom tácky. Navrch poukladáme nakrájané figy a čučoriedky. Focacciu posypeme mrveničkou a grilujeme na rozohriatom grile pod pokrievkou približne 20 minút.
Tip: Focacciu môžeme piecť aj v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút.