Grilovaný bravčový steak a gratinované bataty
Suroviny
Gratinované bataty
- 400 g batatov
- soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 1 lyžička čerstvého tymianu
- 1 lyžička mletej údenej papriky Kania
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- 100 g syra cheddar Valley Spire
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Steak
- 4 plátky bravčového steaku
- 4 lahôdkové cibuľky
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 2 lyžice masla Pilos
Potrebujeme
- strúhadlo, zapekaciu misu, grilovaciu panvicu, alobal
POSTUP
Gratinované bataty
Bataty ošúpeme a nakrájame na 3 mm plátky. Vrstvu batatov preložíme do zapekacej misy, osolíme a okoreníme. Posypeme nasekaným tymianom, paprikou, nastrúhaným cesnakom, a najemno nastrúhaným parmezánom. Vrstvenie opakujeme, kým spracujme všetky suroviny. Na poslednú vrstvu pridáme namiesto parmezánu syr cheddar a zalejeme smotanou. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 50 minút. Na prvých 30 minút zapneme v rúre program horkovzduch, ktorý potom vypneme.
Po dopečení necháme ešte 15 minút odležať v rúre.
Steak
Mäso zľahka naklepeme a z oboch strán ochutíme soľou a korením. Sprudka opečieme na suchej panvici 2 – 3 minúty z každej strany. Keď je steak opečený, stiahneme z plameňa a do panvice pridáme očistené lahôdkové cibuľky, rozmarín a kúsok masla na každý steak. Prikryjeme alobalom a necháme pár minút odstáť.
Servírovanie
Steaky servírujeme na doske s cibuľkami a bylinkami. Vedľa dosky položíme zapekaciu misu s batatmi a misku s výpekom.