Grissini – chlebové tyčinky
- 12 g čerstvého droždia
- 220 g polohrubej múky
- 1 lyžička medu
- 190 ml vody
- 160 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 40 ml olivového oleja
- 20 g parmezánu
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- 25 g sušených paradajok
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko
- strúhadlo
- potravinársku fóliu
- veľký plech
- papier na pečenie
Čas kysnutia: 80 minút
Z rozdrobeného droždia, 2 lyžíc polohrubej múky, medu a 50 ml vlažnej vody pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút postáť. Vo väčšej miske zmiešame preosiate múky, soľ, pripravené droždie, olivový olej, zvyšok vlažnej vody. Premiešame a ručne vypracujeme cesto. Pridáme nastrúhaný parmezán, najemno nasekaný tymian a nadrobno pokrájané sušené paradajky. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý ešte pomúčime. Misku dôkladne prikryjeme fóliou a bochník necháme minimálne 80 minút podkysnúť. Cesto (už bez miesenia) rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika. Nakrájame ho na približne 15 - 16 pásov širokých asi 1,5 cm a dlhých 30 cm. Pásy poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Tip: Grissini počas pečenia získajú objem. Preto ich ukladáme v dostatočných rozostupoch.
Pásy cesta špirálovo stočíme, potrieme olivovým olejom a pečieme 17 minút pri teplote 200 °C. Potom použijeme režim horúceho vzduchu a pečieme ďalších 5 minút. Grissini po upečení necháme úplne vychladnúť.
Tip: Grissini skladujeme vo vzduchotesnej nádobe, vďaka ktorej si udržia chrumkavosť aj niekoľko dní.
Servírovanie
Grissini podávame k vínu, chuťovkám či s paradajkovým alebo jogurtovým dipom.
Tip: Namiesto sušených paradajok či parmezánu, môžeme použiť akékoľvek sušené koreniny, olivy alebo chilli. Pred samotným pečením posypeme tyčinky sezamom, hrubou morskou soľou či rascou. Pri dodatočnom použití soli pamätajme na to, že parmezán aj sušené paradajky dodajú tyčinkám slanosť, takže so solením opatrne.