Kukuričný šalát
- 2 čerstvé kukurice
- 1 lyžička štipľavej papričky alebo sušeného čili
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica petržlenovej vňate
- 1 lyžica koriandrovej vňate
- šťava z ½ citróna
- 3 lyžice olivového oleja
- 100 g syra Grana Padano
POSTUP
Umyté klasy kukurice zarovnáme na konci nožom a na pracovnej doske pozdĺžnymi rezmi zhora nadol oddelíme všetky zrnká.
Zrnká kukurice nasucho opražíme v panvici približne 10 minút, nemiešame, ale pravidelne prehadzujeme, kým všetky zrná nezískajú opečenú farbu. Na záver pridáme do panvice aj papričku resp. sušené čili. Stiahneme z ohňa a necháme mierne vychladnúť. Potom pridáme pokrájanú cibuľu a najemno nasekané bylinky. Šťavu z polovice citróna pomocou metličky šľaháme s olivovým olejom, pokým vznikne hustejšia tekutina, ktorou zalejeme zmes s kukuricou a premiešame. Tesne pred servírovaním posypeme strúhaným syrom a opatrne premiešame.
Servírovanie
Podávame ako chuťovky na šalátových listoch, prípadne ako prílohu či samostatný ľahký chod.