Hovädzí steak s hlivou ustricovou a vínovou omáčkou
- rastlinný olej Promienna
- 1 cibuľa
- 200 ml suchého červeného vína
- 100 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice Duc De Coeur
- 1 lyžica masla Pilos
- 4 rump steaky
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 200 g zemiakov
- 2 červené cibule
- 200 g hlivy ustricovej
- 100 g čerstvého špenátu
- 4 šalotky
Postup
POTREBUJEME
- grilovaciu panvicu
- alobal
- kuchynské utierky
Omáčka
Nadrobno nakrájanú cibuľu opečieme v hrnci s rozohriatym olejom. Podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, podlejeme vývarom a necháme prejsť varom. Pridáme horčicu, omáčku necháme opäť zredukovať a na záver zjemníme maslom.
Rump steak
Umyté a osušené steaky ochutíme korením, soľou a potrieme olejom. Opečieme ich na rozpálenej panvici z každej strany do zlatohneda. Preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme 2 – 3 minúty odležať.
Príloha
Zemiaky uvarené v šupke nakrájame na mesiačiky a opečieme ich na rozpálenej panvici s trochou oleja po všetkých stranách dozlatista. Na záver osolíme.
Na ďalšej panvici s olejom restujeme na pásiky nakrájanú červenú cibuľu. Ochutíme korením. Keď je cibuľa trochu opečená, pridáme na menšie kúsky natrhanú hlivu a osolíme. Stiahneme z ohňa a primiešame umytý a osušený špenát.
Šalotku nakrájame na pásiky a vypražíme ju dozlatista vo väčšom množstve horúceho oleja.
Servírovanie
Rump steak nakrájame na plátky (pred podávaním môžeme osušiť na kuchynských utierkach) a podávame so zemiakmi, hlivou a špenátom. Jedlo prelejeme omáčkou a dozdobíme chrumkavou šalotkou. Omáčku môžeme podávať aj v samostatnej miske.