Hovädzie závitky so slaninou a sušenými paradajkami
- 1 kg hovädzieho podplecia vcelku
 - soľ Belbake
 - mleté čierne korenie Kania
 - sušená majoránka Kania
 - 200 g anglickej slaniny Pikok (tenké plátky)
 - 140 g sušených paradajok v oleji Baresa
 - 5 strúčikov cesnaku
 - 4 lyžice bravčovej masti Pikok
 - 100 ml červeného suchého vína
 - olivový olej Primadonna
 - 500 g tarhone
 - 2 lyžice masla Pilos
 - 2 lyžice hladkej múky Belbake
 - 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
 
POSTUP
POTREBUJEME
- potravinársku fóliu
 - tĺčik na mäso
 - špáradlá
 - zapekaciu misu
 - sitko
 - metličku
 
Umyté a osušené mäso nakrájame na plátky a pod fóliou naklepeme. Špičkou noža narežeme šľachy, aby sa počas pečenia nesťahovalo. Ochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou. Na mäso rozložíme plátky slaniny, nahrubo nakrájané sušené paradajky, cesnak na plátky, zrolujeme do závitkov a uzavrieme špáradlami. Na panvici s 2 lyžicami rozpustenej masti opečieme závitky zo všetkých strán. Potom podlejeme vínom a môžeme krátko flambovať. Mäso preložíme do zapekacej misy, prelejeme výpekom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1 hodinu. Počas pečenia mäso polievame výpekom a podľa potreby môžeme priliať vodu alebo vývar. V kastróle rozohrejeme olivový olej, prisypeme tarhoňu, ochutíme soľou a opekáme. Keď získa zlatistú farbu, zalejeme vriacou vodou a varíme asi 10 minút do mäkka. Uvarenú tarhoňu precedíme a vmiešame maslo.
Tesne pred dokončením hovädzích závitkov rozpustíme v hrnci zvyšné 2 lyžice masti, prisypeme hladkú múku a za občasného miešania pripravíme tmavšiu zápražku. Upečené mäso preložíme na tanier a výpek z mäsa precedíme do rozohriatej panvice. Do výpeku postupne vmiešame pripravenú zápražku, ochutnáme a podľa potreby osolíme a okoreníme.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme tarhoňu, na vrch položíme na plátky nakrájané závitky, prelejeme výpekom a dozdobíme na kolieska nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.
                





 Marcel Ihnačák