Čokoládová torta s tvarohovým krémom a jahodami
Brownies korpus
- 140 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
- 80 g masla Pilos
- 2 vajíčka
- 160 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g holandského kakaa Belbake
- 40 g mletých mandlí Belbake
- 1/2 lyžičky soli Belbake
Krém
- 300 g bielej čokolády Fin Carré
- 200 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 g mascarpone Lovilio
- 200 g jemného tvarohu Pilos
Na ozdobenie
- 500 g jahôd
- 150 g čokolády (podľa chuti)
- čokoládové tyčinky MisterChoc
Postup
Potrebujeme
- teplovzdornú misku
- šľahací mixér
- tortovú formu s vysokým okrajom (priemer 18 cm)
- papier na pečenie
Korpus
Čokoládu spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Vajíčka s cukrom vyšľaháme mixérom do svetlej a nadýchanej peny. K vaječnej zmesi mixérom zašľaháme vlažnú čokoládu (nie horúcu, aby nezrazila vajíčka). Na záver ručne primiešame kakao, mandle a soľ.
Takto pripravené cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pri teplote 170 °C pečieme približne 20 minút. Hotový brownies korpus vyberieme z formy, až keď úplne vychladne.
Tip: Brownies je za horúca mäkký a akoby nedopečený. Obsahuje vysoký podiel masla a čokolády, ktoré stuhnú až po vychladnutí. Správne upečený brownies na povrchu popraská.
Krém
Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Smotanu, mascarpone a tvaroh vyšľaháme mixérom do polotuha. Prilejeme vlažnú čokoládu a vyšľaháme. Krém dáme zachladiť.
Tip: Čokoláda musí byť vlažná, aby sa spojila s ostatnými ingredienciami do hladkého krému. Studená čokoláda, aj keď tekutá, by vytvorila v kréme nechcený stracciatella efekt a horúca by zase rozpustila ostatné ingrediencie.
Torta
Vychladnutý korpus prevrátime a uložíme ho na dno tortovej formy s vysokým okrajom. Jahody očistíme a prerežeme ich pozdĺžne na polovice. Uložíme ich tesne vedľa seba reznou stranou k bokom formy a špicom smerom hore dookola celej formy. Jahody zatrieme krémom. Polovicu krému nanesieme aj do stredu na korpus. Zopár jahôd si odložíme na zdobenie a zvyšné nakrájame na malé kúsky. Pokrájané jahody naukladáme na krém a zatrieme ich zvyšným krémom. Takto pripravenú
tortu dáme stuhnúť min. na 4 hodiny. Stuhnutú tortu opatrne vyberieme z formy.
Tip: Aby na torte nezostali šmuhy od krému, boky formy alebo obruč na torty najprv nahrejeme utierkou namočenou do teplej vody a ťaháme vždy smerom dole.
Tortu dozdobíme jahodami v čokoláde a čokoládovými tyčinkami.