1
10
Írske steaky na 4 skvelé spôsoby

Írske steaky na 4 skvelé spôsoby

30 min
4 porcie

MARINOVANÝ  FLAT  IRON STEAK

  • 300 g flat iron steaku Hatherwood
  • 170 ml sójovej omáčky Mikado
  • 50 ml portského vína Tawny Armilar
  • 1 lyžica medu Confeira
  • 1 a ½ citróna
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 2 menšie strúčiky cesnaku
  • približne 5 cm kúsok zázvoru
  • olivový olej Primadonna
  • 1 lyžica masla Pilos
  • morská soľ v mlynčeku Kania

 

ORECHOVÉ MASLO

  • 1 hrsť orechov mix Alesto
  • 80 g zmäknutého masla Pilos
  • čerstvý rozmarín
  • 20 g syra grana padano Lovilio
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania

 

ZÁKLADNÝ RECEPT NA STEAKY

  • 400 g fillet steaku Hatherwood
  • 440 g sirloin steaku Hatherwood
  • 450 g striploin steaku Hatherwood
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 2 lyžice masla Pilos

ešte budeme potrebovať:

  • ½ hrste nasekaných čerstvých byliniek (mäta, bazalka, petržlenová vňať)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón

 

OMÁČKA Z PORTSKÉHO VÍNA

  • 150 ml portského vína Tawny Armilar
  • 1 lyžica masla Pilos

 

ZELENINOVÉ PRÍLOHY K STEAKOM

  • 1 väčšia mrkva
  • 3 petržleny
  • 6 strúčikov cesnaku
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 2 citróny
  • 70 g mladého špenátu
  • 1 hrsť čerstvých byliniek (napr. bazalka, petržlenová vňať, mäta)
  • 1 cuketa
  • 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa

Potrebujeme

  • alobal, sitko 
  • grilovaciu panvicu 
  • kuchynské utierky 
  • strúhadlo

Postup

MARINOVANÝ  FLAT  IRON STEAK

V miske zmiešame sójovú omáčku, portské víno, med, šťavu z 1 citróna, cesnak a zázvor nakrájané na tenké plátky a čierne korenie. Umyté a osušené steaky vložíme do marinády a necháme približne 20 minút marinovať v chladničke.

Potom steaky dôkladne osušíme a sprudka orestujeme na rozpálenej panvici s olivovým olejom (z každej strany približne 2 minúty). Stiahneme z ohňa, pokvapkáme šťavou z ½ citróna a pridáme maslo. Zakryjeme alobalom a necháme 4 – 5 minút odpočívať. Potom nakrájame na tenké plátky, zľahka osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.

ORECHOVÉ MASLO

Orechy orestujeme bez použitia tuku na panvici a nasekáme nadrobno. Preložíme ich do misky a zmiešame spolu s maslom, nastrúhaným syrom grana padano, nasekaným rozmarínom, soľou a korením. Necháme chvíľu odpočívať.

ZÁKLADNÝ RECEPT NA STEAKY

Umyté a dôkladne osušené steaky ochutíme po oboch stranách soľou a čiernym korením. Steaky grilujeme na rozpálenej grilovacaj panvici zo všetkých strán dozlatohneda. Počas grilovania ich pokvapkáme olivovým olejom. Na záver k nim pridáme maslo a stiahneme z ohňa. Steaky preložíme na tanier.

Sirloin steak potrieme pripraveným orechovým maslom, striploin steak posypeme nasekanými bylinkami, nastrúhaným cesnakom a citrónovou kôrou. Prikryjeme alobalom a necháme približne 4 - 5 minút odpočívať.

OMÁČKA Z PORTSKÉHO VÍNA

Na panvicu, na ktorej sme opekali steaky, nalejeme portské víno. Varíme, kým sa nezredukuje o polovicu a neodvaria sa všetky prilepené časti z panvice. Potom pridáme 1 lyžicu masla a necháme rozpustiť. Omáčku servírujeme v samostatnej miske.

ZELENINOVÉ PRÍLOHY K STEAKOM

Restovaná koreňová zelenina so špenátom:

Mrkvu a petržlen nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Oblanšírujeme ich vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Orestujeme ich na rozpálenej panvici na olivovom oleji spolu s 3 strúčikmi cesnaku nakrájanými na plátky. Ochutíme soľou, korením a restujeme dozlatista. Na záver pridáme šťavu z 1 citróna, umyté a osušené špenátové listy a ½ hrste nasekaných byliniek.

Restovaná cuketa s olivami:

Cuketu nakrájame na väčšie kocky, zvyšný cesnak na plátky. Orestujeme ich na panvici na troche olivového oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme, pridáme šťavu z 1 citróna, hrsť zelených olív a ½ hrste nasekaných byliniek.

Servírovanie:

Steaky môžeme podávať na väčšom tanieri alebo podnose – fillet steak preliaty omáčkou z portského vína, sirloin steak s orechovým maslom a striploin steak ochutený nastrúhanou citrónovou kôrou a bylinkami a marinovaný flat iron steak nakrájaný na tenké plátky. Zeleninové prílohy podávame v samostatných miskách.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    13. august 2016, 18:02

    Tak totok bol koncert klobúk dole a super pokrmík.

    Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať