1
10
Írske steaky na 4 skvelé spôsoby

Írske steaky na 4 skvelé spôsoby

30 min
4 porcie

MARINOVANÝ  FLAT  IRON STEAK

  • 300 g flat iron steaku Hatherwood
  • 170 ml sójovej omáčky Mikado
  • 50 ml portského vína Tawny Armilar
  • 1 lyžica medu Confeira
  • 1 a ½ citróna
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 2 menšie strúčiky cesnaku
  • približne 5 cm kúsok zázvoru
  • olivový olej Primadonna
  • 1 lyžica masla Pilos
  • morská soľ v mlynčeku Kania

 

ORECHOVÉ MASLO

  • 1 hrsť orechov mix Alesto
  • 80 g zmäknutého masla Pilos
  • čerstvý rozmarín
  • 20 g syra grana padano Lovilio
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania

 

ZÁKLADNÝ RECEPT NA STEAKY

  • 400 g fillet steaku Hatherwood
  • 440 g sirloin steaku Hatherwood
  • 450 g striploin steaku Hatherwood
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 2 lyžice masla Pilos

ešte budeme potrebovať:

  • ½ hrste nasekaných čerstvých byliniek (mäta, bazalka, petržlenová vňať)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 citrón

 

OMÁČKA Z PORTSKÉHO VÍNA

  • 150 ml portského vína Tawny Armilar
  • 1 lyžica masla Pilos

 

ZELENINOVÉ PRÍLOHY K STEAKOM

  • 1 väčšia mrkva
  • 3 petržleny
  • 6 strúčikov cesnaku
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 2 citróny
  • 70 g mladého špenátu
  • 1 hrsť čerstvých byliniek (napr. bazalka, petržlenová vňať, mäta)
  • 1 cuketa
  • 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa

Potrebujeme

  • alobal, sitko 
  • grilovaciu panvicu 
  • kuchynské utierky 
  • strúhadlo

Postup

MARINOVANÝ  FLAT  IRON STEAK

V miske zmiešame sójovú omáčku, portské víno, med, šťavu z 1 citróna, cesnak a zázvor nakrájané na tenké plátky a čierne korenie. Umyté a osušené steaky vložíme do marinády a necháme približne 20 minút marinovať v chladničke.

Potom steaky dôkladne osušíme a sprudka orestujeme na rozpálenej panvici s olivovým olejom (z každej strany približne 2 minúty). Stiahneme z ohňa, pokvapkáme šťavou z ½ citróna a pridáme maslo. Zakryjeme alobalom a necháme 4 – 5 minút odpočívať. Potom nakrájame na tenké plátky, zľahka osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.

ORECHOVÉ MASLO

Orechy orestujeme bez použitia tuku na panvici a nasekáme nadrobno. Preložíme ich do misky a zmiešame spolu s maslom, nastrúhaným syrom grana padano, nasekaným rozmarínom, soľou a korením. Necháme chvíľu odpočívať.

ZÁKLADNÝ RECEPT NA STEAKY

Umyté a dôkladne osušené steaky ochutíme po oboch stranách soľou a čiernym korením. Steaky grilujeme na rozpálenej grilovacaj panvici zo všetkých strán dozlatohneda. Počas grilovania ich pokvapkáme olivovým olejom. Na záver k nim pridáme maslo a stiahneme z ohňa. Steaky preložíme na tanier.

Sirloin steak potrieme pripraveným orechovým maslom, striploin steak posypeme nasekanými bylinkami, nastrúhaným cesnakom a citrónovou kôrou. Prikryjeme alobalom a necháme približne 4 - 5 minút odpočívať.

OMÁČKA Z PORTSKÉHO VÍNA

Na panvicu, na ktorej sme opekali steaky, nalejeme portské víno. Varíme, kým sa nezredukuje o polovicu a neodvaria sa všetky prilepené časti z panvice. Potom pridáme 1 lyžicu masla a necháme rozpustiť. Omáčku servírujeme v samostatnej miske.

ZELENINOVÉ PRÍLOHY K STEAKOM

Restovaná koreňová zelenina so špenátom:

Mrkvu a petržlen nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Oblanšírujeme ich vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Orestujeme ich na rozpálenej panvici na olivovom oleji spolu s 3 strúčikmi cesnaku nakrájanými na plátky. Ochutíme soľou, korením a restujeme dozlatista. Na záver pridáme šťavu z 1 citróna, umyté a osušené špenátové listy a ½ hrste nasekaných byliniek.

Restovaná cuketa s olivami:

Cuketu nakrájame na väčšie kocky, zvyšný cesnak na plátky. Orestujeme ich na panvici na troche olivového oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme, pridáme šťavu z 1 citróna, hrsť zelených olív a ½ hrste nasekaných byliniek.

Servírovanie:

Steaky môžeme podávať na väčšom tanieri alebo podnose – fillet steak preliaty omáčkou z portského vína, sirloin steak s orechovým maslom a striploin steak ochutený nastrúhanou citrónovou kôrou a bylinkami a marinovaný flat iron steak nakrájaný na tenké plátky. Zeleninové prílohy podávame v samostatných miskách.