Írske steaky na 4 skvelé spôsoby
MARINOVANÝ FLAT IRON STEAK
- 300 g flat iron steaku Hatherwood
- 170 ml sójovej omáčky Mikado
- 50 ml portského vína Tawny Armilar
- 1 lyžica medu Confeira
- 1 a ½ citróna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 menšie strúčiky cesnaku
- približne 5 cm kúsok zázvoru
- olivový olej Primadonna
- 1 lyžica masla Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
ORECHOVÉ MASLO
- 1 hrsť orechov mix Alesto
- 80 g zmäknutého masla Pilos
- čerstvý rozmarín
- 20 g syra grana padano Lovilio
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
ZÁKLADNÝ RECEPT NA STEAKY
- 400 g fillet steaku Hatherwood
- 440 g sirloin steaku Hatherwood
- 450 g striploin steaku Hatherwood
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
ešte budeme potrebovať:
- ½ hrste nasekaných čerstvých byliniek (mäta, bazalka, petržlenová vňať)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 citrón
OMÁČKA Z PORTSKÉHO VÍNA
- 150 ml portského vína Tawny Armilar
- 1 lyžica masla Pilos
ZELENINOVÉ PRÍLOHY K STEAKOM
- 1 väčšia mrkva
- 3 petržleny
- 6 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 citróny
- 70 g mladého špenátu
- 1 hrsť čerstvých byliniek (napr. bazalka, petržlenová vňať, mäta)
- 1 cuketa
- 1 hrsť zelených olív bez kôstok Baresa
Potrebujeme
- alobal, sitko
- grilovaciu panvicu
- kuchynské utierky
- strúhadlo
Postup
MARINOVANÝ FLAT IRON STEAK
V miske zmiešame sójovú omáčku, portské víno, med, šťavu z 1 citróna, cesnak a zázvor nakrájané na tenké plátky a čierne korenie. Umyté a osušené steaky vložíme do marinády a necháme približne 20 minút marinovať v chladničke.
Potom steaky dôkladne osušíme a sprudka orestujeme na rozpálenej panvici s olivovým olejom (z každej strany približne 2 minúty). Stiahneme z ohňa, pokvapkáme šťavou z ½ citróna a pridáme maslo. Zakryjeme alobalom a necháme 4 – 5 minút odpočívať. Potom nakrájame na tenké plátky, zľahka osolíme a pokvapkáme olivovým olejom.
ORECHOVÉ MASLO
Orechy orestujeme bez použitia tuku na panvici a nasekáme nadrobno. Preložíme ich do misky a zmiešame spolu s maslom, nastrúhaným syrom grana padano, nasekaným rozmarínom, soľou a korením. Necháme chvíľu odpočívať.
ZÁKLADNÝ RECEPT NA STEAKY
Umyté a dôkladne osušené steaky ochutíme po oboch stranách soľou a čiernym korením. Steaky grilujeme na rozpálenej grilovacaj panvici zo všetkých strán dozlatohneda. Počas grilovania ich pokvapkáme olivovým olejom. Na záver k nim pridáme maslo a stiahneme z ohňa. Steaky preložíme na tanier.
Sirloin steak potrieme pripraveným orechovým maslom, striploin steak posypeme nasekanými bylinkami, nastrúhaným cesnakom a citrónovou kôrou. Prikryjeme alobalom a necháme približne 4 - 5 minút odpočívať.
OMÁČKA Z PORTSKÉHO VÍNA
Na panvicu, na ktorej sme opekali steaky, nalejeme portské víno. Varíme, kým sa nezredukuje o polovicu a neodvaria sa všetky prilepené časti z panvice. Potom pridáme 1 lyžicu masla a necháme rozpustiť. Omáčku servírujeme v samostatnej miske.
ZELENINOVÉ PRÍLOHY K STEAKOM
Restovaná koreňová zelenina so špenátom:
Mrkvu a petržlen nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Oblanšírujeme ich vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Orestujeme ich na rozpálenej panvici na olivovom oleji spolu s 3 strúčikmi cesnaku nakrájanými na plátky. Ochutíme soľou, korením a restujeme dozlatista. Na záver pridáme šťavu z 1 citróna, umyté a osušené špenátové listy a ½ hrste nasekaných byliniek.
Restovaná cuketa s olivami:
Cuketu nakrájame na väčšie kocky, zvyšný cesnak na plátky. Orestujeme ich na panvici na troche olivového oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme, pridáme šťavu z 1 citróna, hrsť zelených olív a ½ hrste nasekaných byliniek.
Servírovanie:
Steaky môžeme podávať na väčšom tanieri alebo podnose – fillet steak preliaty omáčkou z portského vína, sirloin steak s orechovým maslom a striploin steak ochutený nastrúhanou citrónovou kôrou a bylinkami a marinovaný flat iron steak nakrájaný na tenké plátky. Zeleninové prílohy podávame v samostatných miskách.