Jelenie ragú
Suroviny
- 1 kg jelenieho gulášu
- olivový olej Primadonna
- 150 g zeleru
- 2 mrkvy
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 veľká cibuľa
- 4 bobkové listy Kania
- nové korenie Kania
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g slaniny Pikok
- 1 hrsť sušených brusníc Alesto
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Freshona
- 150 ml červeného suchého vína
- horúci vývar alebo voda
- 100 g hnedých šampiňónov
Servírovanie
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 chlieb
- 2 strúčiky cesnaku
POSTUP
Vo veľkom hrnci zohrejeme olej. Postupne doň vkladáme zeler a mrkvy nakrájané na menšie kocky, soľ, korenie, cibuľu nasekanú nadrobno, bobkové listy, nové korenie, cesnak nakrájaný najemno, slaninu nadrobno a brusnice na menšie kúsky. Za občasného miešania restujeme, kým základ získa zlatistú farbu. Potom doň pridáme očistené mäso nakrájané na menšie kúsky. Keď sa mäso zatiahne, pridáme paradajkový pretlak, premiešame a chvíľu restujeme. Potom prilejeme víno a krátko povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Osolíme, okoreníme, podlejeme horúcim vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso zaliate. Prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme domäkka približne hodinu.
Asi 20 minút pred dokončením pridáme huby nakrájané na štvrtiny.
Servírovanie
Jelenie ragú servírujeme posypané nasekanou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu podávame na oleji opečené krajce chleba potreté cesnakom.