Kuracia roláda s brusnicovou plnkou
- 1 celé kurča
- 100 g sušených brusníc Alesto Fine
- 50 g šampiňónov
- 150 g bieleho toastového chleba Rivercote
- 1 malá cibuľa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 vajce
- 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate
- 75 g masla
- olivový olej Italiamo
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 4 kaleráby
- 3 lyžice vody na podliatie
Potrebujeme
- alobal
- špagát
Brusnicová plnka
Očistené a umyté šampiňóny nakrájame na menšie kúsky, ošúpanú cibuľu najemno. Z toastového chleba odrežeme kôrku, striedku nakrájame na kocky a preložíme do misky. Zmes osolíme a okoreníme. Pridáme sušené brusnice, 1 celé vajce a 1 hrsť najemno nasekanej petržlenovej vňate. Na rozpálenej panvici rozohrejeme 50 g masla a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu so šampiňónmi. Ešte teplé pridáme do misky k chlebu a dôkladne premiešame. Niekoľko minút necháme odstáť.
Kuracia roláda
Kurča umyjeme a začneme vykosťovať tak, aby sme neporušili kožu. Najskôr odrežeme krídla. Potom kurča otočíme a narežeme pozdĺž chrbta až po krk. Ostrým nožom zrezávame mäso od kostí smerom k prsiam až k hrudnej kosti. Celú kostru potom môžeme jednoducho oddeliť od mäsa. Odrežeme prebytočnú kožu a vykostíme aj stehná.
Kurča rozprestrieme na pracovnej doske kožou nadol. Aby sme získali väčšiu plochu na rolovanie, hrubšie časti mäsa môžeme ešte narezať a rozložiť. Kurča osolíme, okoreníme a polovicu natrieme plnkou. Zrolujeme, pričom začíname od časti s plnkou. Väčší kus alobalu pokvapkáme olivovým olejom a položíme naň kuraciu roládu. Navrch poukladáme vetvičky čerstvého tymianu, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Roládu dôkladne zabalíme do alobalu a pevne zviažeme špagátom. Pečieme na plechu vystlanom alobalom v rozohriatej rúre pri teplote 170 °C približne 45 – 50 minút (podľa veľkosti rolády). Po upečení roládu opatrne vybalíme z alobalu a necháme chvíľu odpočinúť, aby sa lepšie krájala.
Glazúrovaný kaleráb
Umytý a očistený kaleráb nakrájame na plátky a uvaríme v mierne osolenej vode. Na panvici rozohrejeme asi 25 g masla a pridáme kaleráb. Okoreníme, podlejeme vodou a pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate. Necháme chvíľu glazúrovať.
Servírovanie
Roládu nakrájame na plátky a servírujeme spolu s glazúrovaným kalerábom.