Kačacie prsia s wok zeleninou a jazmínovou ryžou
- 4 kačacie prsia
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- štipka mletého zázvoru Vitasia
- mangová omáčka Vitasia
- 120 g jazmínovej ryže Vitasia
- 50 g cukety
- 100 g mrkvy
- 100 g brokolice
- 50 g šampiňónov
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 červená paprika
- červená feferónka podľa chuti
- 2 lahôdkové cibuľky
- 2 lyžice sezamového oleja Vitasia
- pár kvapiek rybacej omáčky Vitasia
- pár kvapiek ustricovej omáčky Vitasia
Potrebujeme
- alobal
- wok
- sitko
- papierové utierky
Kačacie prsia
Na kačacích prsiach narežeme kožu do tvaru mriežky (dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa). Stranu s kožou osolíme, mäsovú stranu ochutíme aj mletým čiernym korením a mletým zázvorom.
Na suchej rozpálenej panvici opečieme kačacie prsia najskôr na strane s kožou, aby sa z nej vypiekol tuk. Zľahka ich pritlačíme, aby sa koža opiekla rovnomerne. Tuk priebežne zlievame do misky. Opekáme, kým koža nie je chrumkavá. Kačacie prsia otočíme, prikryjeme alobalom a pomaly dopekáme asi 2 – 3 minúty. Opečené prsia potrieme z oboch strán mangovou omáčkou, opäť prikryjeme alobalom, stiahneme z ohňa a necháme odležať.
Ryža
Jazmínovú ryžu varíme v osolenej vriacej vode na miernom ohni asi 10 minút. Potom scedíme a necháme odležať pod pokrievkou na teplom mieste.
Wok zelenina
Umytú a očistenú zeleninu nakrájame na rôzne tvary – napr. cuketu a mrkvu na tenké pásiky, brokolicu na malé ružičky, šampiňóny na štvrtinky, cesnak na plátky, červenú papriku na väčšie kúsky, feferónky a lahôdkovú cibuľku s vňaťou najemno.
Na rozpálený wok nalejeme sezamový olej a sprudka na ňom opečieme nakrájanú zeleninu (okrem lahôdkovej cibuľky). Zelenina by mala ostať chrumkavá. Pridáme trochu vypečeného kačacieho tuku, niekoľko kvapiek rybacej a ustricovej omáčky. Dôkladne premiešame, odstavíme z ohňa a primiešame lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Kačacie prsia nakrájame na tenké plátky a papierovou utierkou osušíme od prebytočného tuku. Na tanier naložíme zeleninu, navrch poukladáme plátky kačacích pŕs a posypeme vňaťou lahôdkovej cibuľky. Na záver pokvapkáme sezamovým olejom. Podávame s jazmínovou ryžou.