Kapor s cesnakom a červeným vínom
- 800 g čerstvého kapra (podkovičiek)
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 červené cibule
- čerstvý tymian
- 500 ml suchého červeného vína
- 2 lyžice masla
- 3 lahôdkové cibuľky
- 1 kg zemiakov
- 250 g polohrubej múky Belbake
Potrebujeme
- sitko, pučidlo na zemiaky
- zapekaciu misu alebo panvicu určenú do rúry
Kapor s cesnakom a červeným vínom
Umytého a očisteného kapra ochutíme čiernym korením a soľou. Kapra opekáme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja po všetkých stranách dozlatista. Strúčiky cesnaku a červené cibule nakrájame na tenké plátky a pridáme na panvicu ku kaprovi. Ochutíme lístkami čerstvého tymianu a podlejeme červeným vínom. Keď sa odparí alkohol pridáme maslo a stiahneme z ohňa. Kapra dopekáme v rozohriatej rúre pri 200 °C.
Pred podávaním posypeme nadrobno nasekanou lahôdkovou cibuľkou.
Zemiakové placky
Očistené a umyté zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Ešte horúce ich zasypeme múkou a roztlačíme. Zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľu odpočívať. Zo zemiakovej zmesi tvarujeme rukami placky, ktoré opekáme z oboch strán na rozohriatej panvici na troche olivového oleja do zlatohneda.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme 3 zemiakové placky, vedľa opečeného kapra a polejeme vínovou omáčkou.