Kapustnica s paprikovou klobásou a kyslou smotanou
Suroviny
Vývar
- 1 balenie hovädzieho mäsa s kosťou na polievku
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- ¼ zeleru
- 2 bobkové listy Kania
- 10 guľôčok celého čierneho korenia
- 10 guľôčok nového korenia
- 1,5 l vody
Kapustnica
- 100 g zemiakov
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 1 lyžička bravčovej masti Pikok
- 200 g paprikovej moravskej klobásy
- 1 cibuľa
- 3 bobkové listy Kania
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 1 lyžica sladkej mletej papriky Kania
- 200 g kyslej kapusty Chef select
- 1 lyžička čerstvého tymianu
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 50 ml smotany na varenie Pilos (12 %)
- 4 lyžice kyslej smotany Pilos (16 %)
- 1 lyžica čerstvého petržlenu
- chlieb
Potrebujeme
kovové sitko
POSTUP
Z hovädzieho mäsa, kostí, koreňovej zeleniny a korenia pripravíme vývar. Hotový vývar precedíme. Uchováme mäso a čistý vývar. Vývar pripravíme tak, že osolíme a okoreníme mäso a spolu s kosťami opečieme v panvici s rozohriatým olivovým olejom zo všetkých strán.
V panvici opečieme cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen a pór nakrájané na veľké kusy dozlatista. Cibuľu nešúpeme. Prekrojíme horizontálne na polovicu a reznou stranou nadol opečieme dozlatista. Opečené mäso, kosti, zeleninu, korenie (nové korenie, bobkový list a guličky korenia) a petržlenovú vňať vložíme do studenej vody a privedieme k varu. Varíme približne 10 minút, následne stíšime a pomaly varíme asi 6 hodín. Nakoniec scedíme cez kovové sitko a získame tak silný vývar aj šťavnaté mäso.
Zemiaky uvaríme v osolenej vode s polovicou lyžičky rasce. Precedíme a dáme nabok. Masť rozpustíme v hrnci a dochrumkava upečieme na kúsky nakrájanú klobásu. Pridáme nakrájanú cibuľu, zvyšok rasce, bobkové listy a restujeme dosklovita.
Posypeme múkou a po krátkom orestovaní aj mletou paprikou. Zalejeme pripraveným vývarom a pridáme kapustu. Varíme domäkka.
Tip: Ak má kapusta dlhé vlákna, môžeme ju pokrájať, aby sa polievka ľahšie naberala.
Do takmer hotovej polievky pridáme uvarené zemiaky aj s trochou vody, ochutíme nasekaným tymianom, soľou a korením. Zjemníme smotanou na varenie a doplníme kúskami pokrájaného mäsa z vývaru.
Servírovanie
Kapustnicu podávame s chlebom, lyžicou kyslej smotany a ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.