
Kapustnica so smotanou a bravčovým ovarom
Suroviny
- 2,5 kg zabíjačkového balíčka (bok, koleno, chvost)
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 100 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g uhorskej klobásy Pikok
- rasca Kania (podľa chuti)
- 3 bobkové listy Kania
- 1 lyžica mletej štipľavej papriky Kania
- 1 l bravčového vývaru (z uvareného mäsa)
- 200 g kyslej kapusty
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 3 lyžice hladkej múky Belbake
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g uvarených zemiakov
- nasekaná petržlenová vňať (na posypanie)
- žitný chlieb
Potrebujeme
hrniec
Postup
Z boku, kolena a chvosta uvaríme vývar. Z kolena oberieme chudé mäso, ktoré následne nakrájame na menšie kúsky a odložíme bokom. V rozohriatom hrnci rozpustíme bravčovú masť a orestujeme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak dosklovita. Uhorskú klobásu prekrojíme na polovicu, prihodíme do hrnca, prisypeme rascu a bobkový list. Krátko orestujeme. Prisypeme mletú štipľavú papriku, zalejeme pripraveným bravčovým vývarom a prihodíme kyslú kapustu. Polievku osolíme, okoreníme a varíme, kým kapusta zmäkne. Hladkú múku rozmiešame v smotane na hladké cestíčko. Pripravenou zmesou zahustíme polievku a necháme ju variť aspoň 15 – 20 minút. Do polievky pridáme pripravené mäso z kolena a uvarené zemiaky nakrájané na malé kocky.
Tip: Zemiaky varíme oddelene, pretože v kyslej kapuste by nezmäkli.
Servírovanie
Hotovú polievku servírujeme v hlbokých tanieroch, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s krajcom chleba.