24
40
Karamelové veterníky

Karamelové veterníky

2 h 0 m
20 porcií

Pudingový krém

  • 500 ml mlieka Pilos
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtky
  • 150 g kryštálového cukru Castello
  • 30 g hladkej múky Castello
  • 30 g Zlatého klasu
  • 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

Odpaľované cesto

  • 240 ml vody
  • 125 g masla Pilos
  • 1 lyžička kryštálového cukru Castello
  • 1/2 lyžičky soli Castello
  • 180 g polohrubej múky Castello
  • 6 vajíčok

Karamelová šľahačka

  • 580 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 120 g kryštálového cukru Castello
  • štipka soli Castello

Karamelová poleva

  • 200 g práškového cukru Castello
  • 3 lyžice karamelu (odložíme si z prípravy karamelovej šľahačky)

POSTUP

POTREBUJEME

  • metličku
  • potravinovú fóliu
  • robot s nadstavcom
  • lopatka a metlička
  • 4 cukrárske vrecká s ozdobnou špičkou
  • veľký plech
  • papier na pečenie

Pudingový krém

Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým v miske metličkou vymiešame vajíčka s ostatnými suchými ingredienciami. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a vychladnutý dáme do chladničky stuhnúť. Potom ho vyšľaháme v robote s nadstavcom lopatka dohladka. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme k pudingu a jemne pár ťahmi spojíme. Krémom naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.

Odpaľované cesto

V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom nakrájaným na kocky. Pridáme cukor, soľ a múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty. Cesto necháme za stáleho miešania v robote s nadstavcom lopatka vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajíčka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru kruhov. Veterníky vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 20 minút.

Karamelová šľahačka

80 ml smotany ohrejeme a medzitým v hlbšom hrnci skaramelizujeme cukor. Zalejeme ho horúcou smotanou a miešame, kým sa karamel rozpustí. Pridáme štipku soli a necháme vychladnúť. Z pripraveného karamelu si odložíme 3 lyžice na polevu. 500 ml smotany vyšľaháme do polotuha. Pridáme karamel a opäť šľaháme. Karamelovou šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.

Karamelová poleva

Cukor rozmiešame s karamelom, ktorý sme si odložili. Podľa potreby môžeme prilievať vodu alebo mlieko.

Veterníky

Vychladnuté veterníky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vrchné korpusy namáčame v karamelovej poleve a necháme stuhnúť. Na spodný korpus nanesieme do kruhu najprv pudingový krém, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchom.

 

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    09. máj 2021, 08:43

    Otrasné. Hrozne riedke cesto. Stačili by štyri vajcia. Liter smotany?! Aj tak bola tá plnka príšerne riedka. Nikomu neodporúčam tento recept.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. apríl 2021, 18:25

    Ako a kde ich skladovať, aby neboli navlhnuté a rozmočené z krému, ale pekne chrumkavé ako z cukrárne?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    03. apríl 2021, 15:08

    Moje PRVÉ veterníky sú fantastické .... :D Nikdy som nepiekol a nešľahal ... :p

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    20. február 2021, 15:08

    Mne to iste, 2x som ich robila a 2 krat po vybrati splasli

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      02. apríl 2021, 19:49

      Pecte dlhsie

      Odpovedať
      • H
        Hosť
        02. apríl 2021, 19:50

        A kludne po cely cas na 200 stupnov

        Odpovedať
  • H
    Hosť
    18. február 2021, 19:50

    Dobrý deň ja by som sa iba chcela opýtať že mne vždy to cesto po upečením splaskne. Aj keď som neotvárala rúru počas pečenia a po upečení som ich nechala ešte zatvorené potom som ju priotvorila a vytiahla som ich až potom ale aj tak splasli😔 Neviete čo som mohla urobiť zle?

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      07. máj 2021, 14:43

      Ja pecem na 300 nechám do ružová. Vypnem trubu strcim varechu medzi dvierka a ešte 10 min takto skúsim. Áno stane sa ze splasnu ale viem ze som zlé odhadla ružovo st. Malo sa ešte piecť. Nebojte sa. Prvé mi vyšli exvluzivne a potom všetky do koša. Po mnohých rokoch mi to nedalo tak som opäť začala piecť. A odvtedy super

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      05. máj 2021, 16:45

      Dnes som ich piekla, prvá varka splasla a druhá varka top! Teplota pečenia a čas sú nedostatočné. Ja som piekla na teplovzduzdušnom móde (+ malý hrniec s vodou na spodok rúry, aj veterníky som pofŕkala) ...najprv na 210° 5 min, potom 190° 15 min. Skrátka až dovtedy, kým boli pekne vypečené, ale aby neboli zas moc prihorené. Pootvorila som rúru na varešku 8 min. Potom som úplne otvorila rúru na 5 min s plechom vo vnútri. Po vybratí sa nepohli ani o mm. :)

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      06. apríl 2021, 18:24

      Po vybratí z rúry rychlo popichajte páratkom

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      25. marec 2021, 20:58

      Dajte do rúry hrniec s vodou.

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      12. marec 2021, 23:16

      Nepoužívajte vajíčka z chladničky musia byť izbovej teploty

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info