Karamelové veterníky
Suroviny
Pudingový krém
- 500 ml mlieka Pilos
- 1 vajíčko
- 2 žĺtky
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 30 g hladkej múky Belbake
- 30 g Zlatého klasu
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Odpaľované cesto
- 240 ml vody
- 125 g masla Pilos
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- 180 g polohrubej múky Belbake
- 6 vajíčok
Karamelová šľahačka
- 580 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
Karamelová poleva
- 200 g práškového cukru Belbake
- 3 lyžice karamelu (odložíme si z prípravy karamelovej šľahačky)
Potrebujeme
- metličku
- potravinovú fóliu
- robot s nadstavcom
- lopatka a metlička
- 4 cukrárske vrecká s ozdobnou špičkou
- veľký plech
- papier na pečenie
POSTUP
Pudingový krém
Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým v miske metličkou vymiešame vajíčka s ostatnými suchými ingredienciami. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a vychladnutý dáme do chladničky stuhnúť. Potom ho vyšľaháme v robote s nadstavcom lopatka dohladka. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme k pudingu a jemne pár ťahmi spojíme. Krémom naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.
Odpaľované cesto
V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom nakrájaným na kocky. Pridáme cukor, soľ a múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty. Cesto necháme za stáleho miešania v robote s nadstavcom lopatka vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajíčka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru kruhov. Veterníky vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 20 minút.
Tip: Čas pečenia sa môže líšiť podľa sily pečenia konkrétnej rúry a veľkosti veterníkov. Veterníky sú správne upečené, keď sa nafúknu, následne popraskajú a začnú hnednúť aj v prasklinách. Rúru nesmieme pri pečení otvárať. Aby sme predišli prípadnému spľasnutiu, môžeme po upečení rúru vypnúť, ale neotvoriť a nechať ich ešte pár minút dôjsť. Potom rúru len pootvoriť a nechať pomaly vychladnúť.
Karamelová šľahačka
80 ml smotany ohrejeme a medzitým v hlbšom hrnci skaramelizujeme cukor. Zalejeme ho horúcou smotanou a miešame, kým sa karamel rozpustí. Pridáme štipku soli a necháme vychladnúť. Z pripraveného karamelu si odložíme 3 lyžice na polevu. 500 ml poriadne vychladenej smotany vyšľaháme do polotuha. Pridáme karamel a opäť šľaháme. Karamelovou šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.
Tip: Pokiaľ v karameli vzniknú hrudky, karamel treba prepasírovať.
Karamelová poleva
Cukor rozmiešame s karamelom, ktorý sme si odložili. Podľa potreby môžeme prilievať vodu alebo mlieko.
Veterníky
Vychladnuté veterníky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vrchné korpusy namáčame v karamelovej poleve a necháme stuhnúť. Na spodný korpus nanesieme do kruhu najprv pudingový krém, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchom.