41
116
Karamelové veterníky

Karamelové veterníky

2 h 0 m
20 porcií

Suroviny

Pudingový krém

  • 500 ml mlieka Pilos
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtky
  • 150 g kryštálového cukru Castello
  • 30 g hladkej múky Castello
  • 30 g Zlatého klasu
  • 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)


Odpaľované cesto

  • 240 ml vody
  • 125 g masla Pilos
  • 1 lyžička kryštálového cukru Castello
  • 1/2 lyžičky soli Castello
  • 180 g polohrubej múky Castello
  • 6 vajíčok


Karamelová šľahačka

  • 580 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 120 g kryštálového cukru Castello
  • štipka soli Castello


Karamelová poleva

  • 200 g práškového cukru Castello
  • 3 lyžice karamelu (odložíme si z prípravy karamelovej šľahačky)

Potrebujeme

  • metličku
  • potravinovú fóliu
  • robot s nadstavcom
  • lopatka a metlička
  • 4 cukrárske vrecká s ozdobnou špičkou
  • veľký plech
  • papier na pečenie

POSTUP

Pudingový krém

Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým v miske metličkou vymiešame vajíčka s ostatnými suchými ingredienciami. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a vychladnutý dáme do chladničky stuhnúť. Potom ho vyšľaháme v robote s nadstavcom lopatka dohladka. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme k pudingu a jemne pár ťahmi spojíme. Krémom naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.

Odpaľované cesto

V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom nakrájaným na kocky. Pridáme cukor, soľ a múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty. Cesto necháme za stáleho miešania v robote s nadstavcom lopatka vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajíčka. Cestom naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru kruhov. Veterníky vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 20 minút.

Tip: Čas pečenia sa môže líšiť podľa sily pečenia konkrétnej rúry a veľkosti veterníkov. Veterníky sú správne upečené, keď sa nafúknu, následne popraskajú a začnú hnednúť aj v prasklinách. Rúru nesmieme pri pečení otvárať. Aby sme predišli prípadnému spľasnutiu, môžeme po upečení rúru vypnúť, ale neotvoriť a nechať ich ešte pár minút dôjsť. Potom rúru len pootvoriť a nechať pomaly vychladnúť.

Karamelová šľahačka

80 ml smotany ohrejeme a medzitým v hlbšom hrnci skaramelizujeme cukor. Zalejeme ho horúcou smotanou a miešame, kým sa karamel rozpustí. Pridáme štipku soli a necháme vychladnúť. Z pripraveného karamelu si odložíme 3 lyžice na polevu. 500 ml poriadne vychladenej smotany vyšľaháme do polotuha. Pridáme karamel a opäť šľaháme. Karamelovou šľahačkou naplníme cukrárske vrecko a odložíme do chladničky.

Tip: Pokiaľ v karameli vzniknú hrudky, karamel treba prepasírovať.

Karamelová poleva

Cukor rozmiešame s karamelom, ktorý sme si odložili. Podľa potreby môžeme prilievať vodu alebo mlieko.

Veterníky

Vychladnuté veterníky prekrojíme pozdĺžne na polovice. Vrchné korpusy namáčame v karamelovej poleve a necháme stuhnúť. Na spodný korpus nanesieme do kruhu najprv pudingový krém, potom karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchom.

 

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    10. apríl 2024, 19:16

    Neviete mi poradit preco veterniky pri peceni mi z boku praskaju a otvaraju sa na dve polky? Dakujem

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    17. október 2023, 18:24

    Najlepší recept

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    17. máj 2023, 20:20

    Veronika,ďakujem za fantastický recept. Vždy som chcela upiecť takéto originál veterníky,aj som vyskušala viac receptov ale vďaka Vám už robím len tieto. Som "cukrárka" samouk ale všetko je zrozumiteľné a jasné,podarili sa mi na prvý krát a všetci si pochutili. Rada s vami pečiem aj iné recepty tak ďakujem,teším sa a prajem všetko dobré a chutné...🥰

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      29. máj 2023, 18:40

      Dobrý deň, ďakujeme za Váš milý komentár, ktorý nás veľmi potešil. 😊 Sme radi, že veterníky sa podarili. Máte aj nejaký recept od Veroniky, ktorý je Váš obľúbený? 😍

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    09. marec 2023, 11:29

    Cesto úplne riedke musela som ho vyhodiť

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      17. marec 2023, 07:36

      Dobrý deň, ak je cesto riedke, odporúčame pridať o niečo viac múky. 😇 Veríme, že dáte veterníkom ešte jednu šancu. Určite sa podaria. 😍

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. február 2023, 16:03

    Vydarený recept na veterniky... vyjde naozaj 20ks avšak plnky ne podľa mna malo, dávam aj do karamelivej a do pudingovej po 6dcl šľahačky, pridávam ale 40% aby oka slahacka tuhšia a netiekla. Karamelu dávam 1 a pol dávky inak je veľmi nevýrazná. Polevu robím tiež z väčšieho množstva cukru Veterniky niektorým môžu spľasnúť ak sa mali dlhšie piecť, ale to som si už ja odsledovala. Navyše pridávam do plnky ešte vanilkovy lusk. Inak veterniky všetkým chutia a robím ich často.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      08. marec 2023, 11:06

      Dobrý deň, ďakujeme za skvelé rady. 😍 Veríme, že aj ostatní sa inšpirujú vašimi praktickými tipmi. 😊

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať