Karotkarí a zelerové hranolky
- 1 zeler
- sušené oregano
- soľ
- 1 citrón
- 2 lyžice olivového oleja
- 6 plátkov tortilly
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 1 biela cibuľa
- 4 mrkvy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička semienok koriandru
- čerstvý tymian
- 1 lyžička karí korenia
- 2 lyžice bieleho vína
- 3 lyžice jogurtu
- rukola alebo šalát
POSTUP
POTREBUJEME
- ponorný mixér
Zelerové hranolky
Očistený a kôry zbavený zeler nakrájame na hrubé hranolky, ktoré vo väčšej mise zmiešame so sušeným oreganom, štipkou soli, šťavou z ½ citróna a olivovým olejom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opekáme približne 40 - 45 minút v rúre rozohriatej na 200 °C. Tesne pred dokončením v rúre zohrejeme aj tortilly.
Karotkarí
Na rozohriatej panvici so slnečnicovým olejom restujeme najemno nasekanú cibuľu asi 5 minút. Pridáme na menšie kúsky nakrájané mrkvy a na miernom ohni opekáme za občasného miešania 15 minút, kým mrkvy nezačnú meniť farbu. Potom pridáme posekaný cesnak, drvený koriander, čerstvý tymian, karí korenie, štipku soli, citrónovú kôru a všetko dôkladne premiešame. Keď sa chute teplom prepoja, podlejeme vínom a ešte chvíľu za stáleho miešania restujeme. Mierne vychladnutú zmes premiestnime do užšej a vyššej nádoby, pridáme jogurt a všetko vyšľaháme ponorným mixérom.
Servírovanie
Karotkarí natrieme na plátky tortilly, pridáme rukolu, zelerové hranolky a stočíme do kornúta, prípadne doplníme ďalšou lyžicou jogurtu.
Tip: Karotkarí je aj skvelá nátierka sýtej chuti na chlieb. Zriedená jogurtom alebo smotanou je vhodná aj ako dip.