Pečená kačka na červenom víne s mandľami a so zemiakovou kašou
Suroviny
- 1 celá kačica
- soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 0,5 l červeného suchého vína
- 6 bobkových listov Kania
- 1,5 kg zemiakov
- 125 g masla Pilos
- olivový olej Primadona
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 3 lyžice ríbezľového džemu Maribel
- šťava z ½ citróna
- 100 g mandlí Alesto
- 2 zväzky lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
- veľký plech, sitko, mixér
POSTUP
Kačica
Kačku deň vopred osolíme a necháme odležať v chladničke.
Na druhý deň ju preložíme na plech, okoreníme, podlejeme vínom, pridáme bobkové listy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.
Tip: Podľa potreby môžeme pridať aj vodu.
Upečenú kačicu preložíme na tanier.
Zemiakové pyré
Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode.
Na panvici roztopíme 55 g masla s olejom.
Zemiaky precedíme a trochu vody z nich odložíme. Rozmixujeme ich, prilejeme maslo s olejom a podľa potreby odloženú vodu. Vymiešame kašu a osolíme.
Zápražka
V panvici s olejom roztopíme 55 g masla, prisypeme múku a restujeme, kým zápražka získa zlatistú farbu.
Omáčku z kačice precedíme a privedieme do varu. Lyžicou pozbierame tuk, aby nebola príliš mastná. Pridáme džem, rozmiešame metličkou a zahustíme zápražkou. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na miernom ohni varíme približne 5 minút.
Na suchej panvici opečieme mandle, ktoré potom nasekáme a preložíme do misky. Na panvicu dáme olej s lyžicou masla, na ktorom sprudka orestujeme biele časti cibuľky.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme kašu s kačkou. Pridáme orestované cibuľky, prelejeme omáčkou a dozdobíme nasekanou zelenou časťou cibuľky a mandľami.