Kávová torta
Korpusy
- 12 vajíčok
- 350 g trstinového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 50 ml tuzemáku Alliance
- 3 lyžičky rozpustnej kávy Bellarom
- 135 g mletých vlašských orechov Alesto
- hladkú múku Belbake (na posýpanie plechov)
- slnečnicový olej Vita D‘or (na potretie plechov)
Krém
- 80 g Zlatého klasu
- 280 g trstinového cukru Belbake
- 500 ml mlieka Pilos
- 3 lyžice rozpustnej kávy Bellarom
- 500 g masla Pilos
- 20 ml tuzemáku Alliance
- 200 g mletých vlašských orechov Alesto
Na ozdobenie
- 100 g horkej čokolády
- J. D. Gross (70 % kakaa)
- kávové zrná
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka a metlička
- silikónovú stierku
- 3 rovnako veľké plechy
- papier na pečenie
- metličku
- potravinovú fóliu
- misku na vodný kúpeľ
Korpusy
Žĺtky vyšľaháme spolu s cukrom do hustej svetlej peny a bielky so soľou na pevný lesklý sneh. Opatrne ich spojíme a primiešame tuzemák, rozpustnú kávu a mleté orechy. Plechy potrieme olejom, posypeme múkou a vystelieme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne nanesieme na všetky 3 plechy. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. Pozor, cesto sa zvykne pripekať. Upečené vychladnuté korpusy (na plechu) prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme, preklopíme a opatrne odstránime spodný papier. Okraje korpusov odrežeme. Potom každý rozrežeme pozdĺžne na 3 rovnaké pásy (spolu 9 pásov).
Krém
Zlatý klas rozmiešame s cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme v hrnci zovrieť a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme zmes Zlatého klasu s cukrom a uvaríme hustý puding. Prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža. Vychladnutý rozmiešame dohladka. Maslo vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania pridávame po lyžičke puding. Ku koncu prilejeme tuzemák a prisypeme orechy.
Kávová torta
Krém rozotrieme v tenkej vrstve na pásy korpusov. Prvé 4 pásy poukladáme vedľa seba z kratšej strany a zrolujeme. Potom tortu položíme na stojan a zvyšné pásy okolo nej opatrne ovinieme. Povrch torty potrieme zvyšným krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
Na ozdobenie
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli (pri teplote do 32 °C) a rozotrieme ju v tenkej vrstve na papier na pečenie. Necháme dôkladne stuhnúť. Stuhnutú čokoládu nalámeme na kúsky. Tortu ozdobíme kávovými zrnami a kúskami nalámanej čokolády.