Krkovička v trojobale s pikantnou salsou
Suroviny
Pučené zemiaky
- 1 kg zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla Pilos
Pikantná salsa
- 5 paradajok
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- olivový olej Primadonna
- 1 štipľavá alebo chilli paprička
- 2 lyžice trstinového cukru Belbake
- šťava z ½ citróna
- čerstvá bazalka
- čerstvá pažítka
Vyprážaná krkovička
- 500 g bravčovej krkovičky bez kosti v celku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- 200 g strúhanky Belbake
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- slnečnicový olej Vita D´or
- 1 citrón
Potrebujeme
pučidlo na zemiaky, potravinársku fóliu, tĺčik na mäso, strúhadlo, kuchynské papierové utierky
POSTUP
Pučené zemiaky
Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. V menšom kastróle rozohrejeme olej, pridáme na rezance nasekanú cibuľu, osolíme a restujeme dozlatista. Potom stiahneme z ohňa, pridáme maslo a necháme roztopiť. Cibuľu zmiešame s precedenými zemiakmi a popučíme.
Pikantná salsa
Špičkou ostrého noža nakrojíme vrch paradajok do kríža. Paradajky oblanšírujeme – vložíme na niekoľko sekúnd do vriacej vody a keď sa začne sťahovať šupka, preložíme ich do misy so studenou vodou. Biele časti lahôdkových cibuliek nasekáme nadrobno a na olivovom oleji restujeme. Pridáme očistené paradajky nakrájané na menšie kúsky, soľ, korenie, nadrobno nasekanú štipľavú papričku zbavenú jadierok, cukor a citrónovú šťavu. Varíme na miernom ohni asi 20 minút. Na záver vmiešame najemno nasekané bylinky.
Vyprážaná krkovička
Umytú a osušenú krkovičku nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky a pod fóliou naklepeme. Blany špicom noža narežeme, aby sa mäso počas vyprážania nesťahovalo. Krkovičku osolíme, okoreníme a obalíme v trojobale – v múke, rozšľahaných vajciach so štipkou soli a strúhanke zmiešanej s nastrúhaným parmezánom. Vyprážame v rozpálenom oleji z obidvoch strán dochrumkava. Hotové ich preložíme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
Servírovanie
Krkovičku servírujeme s pučenými zemiakmi, pikantnou salsou a mesiačikom citróna. Dozdobíme nadrobno nasekanou zelenou časťou lahôdkových cibuliek.