Husacie prsia s pomarančmi a fazuľkami
Suroviny
Husacie prsia
- 4 ks husacích pŕs
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
Príloha
- 100 ml likérového vína
- 4 pomaranče
- 2 lyžice masla Pilos
- 30 g šalotky
- 100 g mrazených zelených fazuliek Freshona
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- čerstvý rozmarín
Zemiaková kaša s hrubozrnnou horčicou
- 350 g zemiakov
- soľ Kania
- 50 ml plnotučného mlieka Pilos
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 % tuku)
- 1 lyžica masla Pilos
- 2 lyžica hrubozrnnej horčice Kania
Potrebujeme
hrniec, panvica, zapekacia misa, lis na zemiaky, jemné sitko, alobal
POSTUP
Husacie prsia
Husacie prsia narežeme na koži tak, aby sme získali štvorčeky a osolíme z obidvoch strán. Prsia vložíme do zohriatej panvice kožou nadol a pomaly pečieme. Výpek v priebehu pečenia zbierame do misky. Akonáhle je koža vypečená dochrumkava, otočíme a dopečieme 2–3 minúty. Po dopečení zakryjeme alobalom. Pred podávaním nakrájame na plátky.
Tip: „Ak sú husacie prsia väčšie, môžete ich dopiecť v trúbe, stačí 4–5 minút na 160 °C.“
Príloha
Z panvice, v ktorej sme opekali husacie prsia, vylejeme všetku husaciu masť, prilejeme likérové víno a zredukujeme. Prilejeme šťavu z pomarančov, pridáme maslo, pomarančové segmenty a prevaríme.
Tip: „Pomaranče môžete nahradiť figami.“
V ďalšej panici a orestujeme na výpeku šalotku nakrájanú na rezančeky. Pridáme blanšírované zelené fazuľky, soľ, korenie a rozmarín.
Zemiaková kaša s hrubozrnnou horčicou
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a ešte za tepla pretlačíme cez lis na zemiaky. Aby bola kaša ešte jemnejšia, prepasírujeme ju ešte raz cez jemné sitko. Zohrejeme mlieko zmiešané so smotanou. Vo dľajšom hrnci prihrejeme zemiakové pyré, vmiešame studené kocky masla, dokým sa úplne nerozpustí. Následne prilejeme zohriate mlieko so smotanou, hrubozrnnou horčicou a osolíme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme najprv zemiakovú kašu s horčicou, následne fazuľky, omáčku s pomarančmi a nakrájané mäso. Na záver ešte dochutíme soľou.






Roman Paulus