Krémový špenát s pečenými zemiakmi
Suroviny
- 3 zemiaky (530 g)
- 1 lyžica strúhanky Belbake
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžička mletej papriky Kania
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 320 g mladého špenátu
- 140 g syra feta Pilos
- 2 vajcia
Potrebujeme
veľký plech, papier na pečenie, ponorný mixér
POSTUP
Ošúpané zemiaky nakrájame na malé kocky. Posypeme ich strúhankou, škrobom a mletou paprikou. Premiešame a rozmiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 20 minút. Potom pokropíme olejom, premiešame a vložíme ešte na 5 – 10 minút do rúry. Po dopečení ochutíme soľou.
Tip: Čas pečenia treba prispôsobiť veľkosti a odrode zemiakov.
V hrnci na oleji opečieme nasekanú cibuľu. Po 5 minútach ochutíme nakrájaným cesnakom a štipkou mletého korenia. Pridáme pokrájané listy špenátu a miešame, kým sa objem špenátu zredukuje približne na tretinu. Potom prikryjeme pokrievkou a dusíme 8 – 10 minút. K dusenému špenátu pridáme nadrvený syr feta, stiahneme z ohňa, premiešame a necháme ešte 5 minút pod pokrievkou postáť.
Tip: Feta syr môžeme nahradiť bryndzou.
Nakoniec všetko spojíme ponorným mixérom.
Tip: Špenát môžeme po rozmixovaní zriediť priliatím vody a krátko ešte povariť alebo zahustiť väčšou dávkou syra.
Servírovanie
Krémový špenát servírujeme vo forme hustejšieho prívarku s porciou zemiakov a opečeným alebo na mäkko uvareným vajíčkom. Dobre sa kombinuje aj s kyslou smotanou.