Kysnutá knedľa s jaternicou a kyslou kapustou
Suroviny
Knedľa
- 500 g hrubej múky Belbake + na posypanie
- 21 g droždia
- 2 lyžice krupicového cukru Belbake
- 1 vajce
- 1 lyžica rastlinného oleja Vita D´or
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
Kapusta
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 1 cibuľa
- 400 g kyslej kapusty Chef Select
- 1 väčší zemiak
- 10 guľôčok nového korenia Kania
- 25 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 5 bobkových listov Kania
- krupicový cukor podľa chuti
Náplň
- 400 g jaterníc
- 100 g varených zemiakov
- 4 lyžice smaženej cibuľky Kania
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate + na ozdobu
Servírovanie
- 1 cibuľa
- 100 g bravčovej masti Pikok
Potrebujeme
- kuchynský robot, strúhadlo, plátno, špagát, valček, parný hrniec, parák, špajdle
POSTUP
Cesto
Múku, rozdrobené droždie, cukor, vajce, olej a vlažné mlieko vymiesime v robote na hladké cesto. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
Kapusta
V rozohriatom hrnci rozpustíme masť, na ktorej orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme kyslú kapustu a najemno nastrúhaný zemiak, ktorý kapustu zahustí. Podlejeme trochou vody, pridáme korenie, ktoré sme zviazali do plátna, bobkové listy a podľa chutí osladíme. Dusíme na miernom ohni pod pokrievkou asi 20 minút.
Náplň
Do jaterníc pridáme varené rozpučené zemiaky, chrumkavú smaženú cibuľku a nasekanú petržlenovú vňať. Dôkladne premiešame.
Knedľa
Vykysnuté cesto zľahka pomúčime a vyvaľkáme na 1 cm plát. Nakrájame na 10 častí, do každej časti vložíme približne 1 lyžicu náplne z jaterníc a vytvarujeme guľaté menšie knedle. Pod utierkou necháme podkysnúť približne 20 minút.
Do hrnca s trochou vriacej vody vložíme parák, potrieme olejom a poukladáme knedle. Varíme nad parou pod pokrievkou približne 10 minút.
Servírovanie
1 cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na rozpálenej masti.
Na tanier naservírujeme porciu kapusty, na ktorú uložíme 2 – 3 čerstvo uvarené knedle, ktoré hneď po vybratí z paráka prepichneme špajdľou. Ochutíme orestovanou cibuľkou a lístkami čerstvej petržlenovej vňate.