Tekvicový quiche
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 3 vajíčka
- 2 lyžice vody
- soľ
- 1 maslová tekvica
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžica kurkumy
- 200 g syra cheddar
- 4 lahôdkové cibuľky
- 20 čiernych olív bez kôstok
- 200 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice tekvicových jadierok
POSTUP
POTREBUJEME
- škrabku
- strúhadlo
- valček
- okrúhlu formu s priemerom 28 cm
- papier na pečenie
- suchú fazuľu
Preosiatu múku, maslo, 1 vajíčko, vodu a štipku soli vymiesime na elastické cesto, ktoré minimálne na 1 hodinu necháme odstáť v chladničke (môžeme pripraviť aj deň vopred). Odpočinuté cesto vyvaľkáme do tvaru rozmerov formy na pečenie. Vystelieme ním dno aj boky formy.
Okraje zarovnáme nožom a cesto ozdobne zatlačíme vidličkou smerom k okrajom formy. Dno poprepichujeme vidličkou. Pečieme naslepo - prikryté papierom na pečenie a zaťažené fazuľou alebo príborom pri 180 °C približne 20 minút. Potom odokryjeme a dopečieme ešte asi 5 minút dozlatista.
Maslovú tekvicu ošúpeme, prepolíme, zbavíme jadierko a nahrubo postrúhame. V panvici na rozohriatom oleji asi 5 minút pražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme posekaný cesnak a miešame na miernom plameni ďalšiu minútu.
Do základu pridáme aj drvené čierne korenie a kurkumu a miešame mimo tepelného zdroja, aby sa koreniny s cesnakom nepripálili. nakoniec do panvice vložíme aj postrúhanú tekvicu. Mierne osolíme a opekáme približne 20 minút, kým tekvica čiastočne zmäkne. Necháme vychladnúť.
Do tekvicovej plnky pridáme postrúhaný syr, nahrubo nakrájané lahôdkové cibuľky, posekané olivy, zvyšné 2 vajíčka a kokosové mlieko. Zmesou naplníme vychladnutý korpus, povrch zarovnáme a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 45 minút.
Servírovanie
Upečený quiche servírujeme minimálne polhodinu odstáty. Výborne chutí aj studený na druhý deň. Môžeme ho podávať posypaný tekvicový jadierkami.