Langoše na sladko s tvarohovým krémom a čučoriedkami
Suroviny
Langoše
- 550 g hladkej múky Belbake
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Kania
- 100 g kyslej smotany Pilos (14 %)
- 100 ml vlažnej vody
- 200 ml vlažného mlieka Pilos (2,5 %)
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- kôra z 1 citróna
- 1 l rastlinného oleja Vita D´or (na vyprážanie)
Čučoriedková omáčka
- 300 g mrazených čučoriedok
- šťava z 1 citróna
- 50 g kryštálového cukru Belbake
Tvarohový krém
- 250 g roztierateľného tučného tvarohu Pilos
- 200 g kyslej smotany Pilos (14 %)
- 60 g práškového cukru Belbake
Servírovanie
- čerstvá mäta
Potrebujeme
robot s nadstavcom hák, strúhadlo, valček, hlbšiu panvicu na vyprážanie, metličku, kuchynské papierové utierky
POSTUP
Langoše
V robote zmiešame všetky suroviny okrem oleja a miesime približne 5 minút do kompaktného cesta.
Tip: Ak chceme pripraviť langoše na slano, tak použijeme len polovicu cukru.
Hladké cesto na pomúčenej pracovnej ploche pár ťahmi premiesime a našponujeme. Vložíme ho do olejom vymazanej misky. Olejom potrieme aj povrch cesta, aby neobschol. Prikryjeme ho a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinu.
Čučoriedková omáčka
V kastróle uvaríme čučoriedky spolu s citrónovou šťavou a cukrom dohusta. Potom necháme vychladnúť.
Tip: Ak použijeme čerstvé čučoriedky, tak pridáme aj vodu.
Tvarohový krém
Všetky suroviny spolu zmiešame.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 10 častí a z každej z nich vypracujeme bochník. Bochníky posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme aspoň 15 minút kysnúť. Potom ich rozvaľkáme do tvaru kruhu a rukami ponaťahujeme, aby boli langoše čo najtenšie. Vyprážame veľmi krátko v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Hotové ich ukladáme na papierové utierky, aby odsali prebytočný tuk.
Tip: Do kruhu rozťahané cesto na langoše môžeme skladovať v mrazničke. Aby sa jednotlivé plátky cesta nezlepili, ukladáme medzi ne papier na pečenie. Po vybratí z mrazničky ich rovno vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážame.
Servírovanie
Ešte teplé langoše potrieme tvarohovým krémom, ochutíme čučoriedkovou omáčkou a dozdobíme lístkami mäty.