Bravčové ragú na pive
- 800 g bravčových kociek na guláš
- 100 ml rastlinného oleja Promienna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 g slaniny na kocky Dulano
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 100 g zeleru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 500 ml tmavého piva Faxe
- 4 bobkové listy Mikado
- 4 vetvičky čerstvého tymianu
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 500 ml silného kuracieho vývaru
- 50 g hladkej múky Belbake
Potrebujeme
- väčší hrniec
- niť
- metličku na šľahanie
Postup
Bravčové ragú
Bravčové kocky ochutíme soľou, čiernym korením a orestujeme vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji dozlatista. Mäso vyberieme do misky. Do výpeku pridáme slaninu nakrájanú na kocky, nadrobno nasekanú cibuľu, na plátky nakrájaný cesnak a na menšie kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Všetky suroviny orestujeme na miernom ohni. Po chvíli pridáme paradajkový pretlak, krátko orestujeme a podlejeme tmavým pivom. Ochutíme bobkovými listami, vetvičkami tymianu a rozmarínu, ktoré sme predtým zviazali niťou. Pridáme orestované bravčové kocky a vývar. Mäso zalejeme vývarom približne do 1/2 a dusíme pod pokrievkou domäkka. Medzitým si v menšom kastróliku pripravíme zápražku – hladkú múku orestujeme na 50 ml oleja dozlatista. Necháme vychladnúť, primiešame k ragú a varíme ešte asi 15 – 20 minút.
Servírovanie
Bravčové ragú servírujeme v hlbokom tanieri ozdobené vetvičkou rozmarínu. Ako príloha sa výborne hodia opečené zemiaky, zemiakové šúľance alebo krajec chleba.