
Grécke mäsové guľky s paradajkovou omáčkou a so štuchanými zemiakmi
Suroviny
Mäsové guľky
- 500 g hovädzieho a bravčového mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- ½ lyžičky mletej rasce Kania
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- 100 ml červeného suchého vína
Paradajková omáčka
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 800 g krájaných lúpaných paradajok v konzerve Baresa
- 1 bobkový list Kania
- štipka mletej škorice Kania
- štipka mletej rasce Kania
- kryštálový cukor Belbake (podľa potreby)
Štuchané zemiaky
- 1300 g zemiakov
- soľ Kania
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
hrniec, panvicu, pučidlo na zemiaky
POSTUP
Mäsové guľky
V mise zmiešame mleté mäso, nadrobno nasekanú cibuľu, strúhanku, rascu, pretlačené strúčiky cesnaku, soľ a korenie. Z mäsa vytvarujeme menšie šúľky a opečieme ich na rozpálenej panvici s olejom dozlatista. Prilejeme víno a varíme, kým víno zredukuje. Panvicu odstavíme a mäso so šťavou prelejeme do misky.
Paradajková omáčka
Do panvice, na ktorej sme opekali mäso prihodíme nadrobno nasekanú cibuľu a pretlačené strúčiky cesnaku. Orestujeme, prilejeme paradajky z konzervy, ochutíme bobkovým listom, mletou škoricou, rascou, prilejeme šťavu z mäsa a na miernom ohni varíme približne 10 – 15 minút. Po uvarení ochutíme kryštálovým cukrom podľa potreby. Na záver do omáčky vložíme aj mäsové guľky.
Následne pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 30 minút.
Štuchané zemiaky
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky precedíme a pretlačíme pučidlom. Prihodíme nasekanú petržlenovú vňať a dôkladne premiešame. Podľa potreby ochutíme soľou alebo korením.
Servírovanie
Grécke mäsové guľky s paradajkovou omáčkou servírujeme so štuchanými zemiakmi.