Letný šalát s melónom
Krutóny
- 5 krajcov vianočky
- 80 g masla Pilos
- 240 g kryštálového cukru Belbake
- 60 ml vody
Šalát
- 1 konzerva kompótu liči
- 3 melóny rôznych farieb (napr. kantalup, medový a červený melón)
Zálievka
- 100 g medu Confeira
- šťava z 3 citrónov
- 60 ml vodky
- hrsť mätových alebo medovkových lístkov
Na ozdobenie
- 2 konzervy kokosového krému classic Vitasia (vychladené cez noc)
Postup
POTREBUJEME
- papier na pečenie
- metličku na šľahanie
- sitko
- pomôcku na vykrajovanie guľôčok z melóna
- šľahací mixér
Krutóny
Vianočku nakrájame na kocky a nasucho opečieme na panvici. Medzitým necháme na druhej panvici rozpustiť maslo. K maslu pridáme cukor a vodu a necháme skaramelizovať. Do karamelu nasypeme opečené krutóny a opatrne premiešame, aby sa krutóny obalili v karameli. Prenesieme ich na papier na pečenie a opatrne vareškou oddelíme, aby sa nedotýkali.
Zálievka
Med vymiešame s citrónovou šťavou, prilejeme vodku a kompótovú šťavu z liči. Na záver pridáme nadrobno naseknú mätu alebo medovku.
Melónový šalát
Melóny rozrežeme na polovice, zbavíme ich zrniečok a vykrajujeme z nich guľôčky. Melónové guľôčky zmiešame s liči, ktoré sme predtým nechali odtiecť na sitku, a zalejeme zálievkou.
Servírovanie
Šalát pred podávaním zasypeme krutónmi a dozdobíme vyšľahanou kokosovou šľahačkou, ktorú sme pripravili vyšľahaním tuhej časti kokosového krému.