Likérové špice
Krém
- 3 žĺtky
- 1 vajce
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 70 ml vody
- 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 350 g masla Pilos (izbovej teploty)
- 50 g kakaa Belbake
- 18 veľkých okrúhlych piškót Tastino
- 500 ml vaječného likéru Alliance
Poleva
- 250 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
- 50 g kokosového oleja Vita D'or
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom metlička a lopatk
- misku na vodný kúpeľ
- sitko
- cukrárske vrecko so špičkou na likérové špice
- cukrárske vrecko so zúbkovanou špičkou
Čas tuhnutia: 1 hodina 10 minút
Krém
V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme žĺtky s celým vajíčkom do peny. Medzitým v menšom hrnci uvaríme z cukru a vody hustý sirup. Nasekanú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Horúci sirup tenkým prúdom po stenách misky prilejeme k šľahajúcim sa žĺtkom a šľaháme do vychladnutia.
Tip: Horúci sirup vajíčka pasterizuje a nemusíme ich prácne šľahať nad parou.
Potom zašľaháme maslo nakrájané na kocky. Keď je krém spojený, nadstavec na robote vymeníme za lopatku, aby sa v ňom netvorili bublinky. Pokračujeme v miešaní a postupne pridávame roztopenú čokoládu izbovej teploty a preosiate kakao. Asi 1/3 krému naplníme cukrárske vrecko so špičkou na špice a zvyšným krémom vrecko so zúbkovanou špičkou.
Tip: Dávame pozor, aby dierka na boku špičky na špice, ktorá slúži na prívod vzduchu, ostala voľná.
Poleva
Nasekanú čokoládu roztopíme s kokosovým olejom vo vodnom kúpeli. Vrch piškóty do nej namočíme a necháme stuhnúť.
Tip: Vďaka čokoláde sa likér do piškóty nevsiakne a zo špicov nevytečie.
Krém v cukrárskom vrecku so špičkou na špice navrstvíme na piškóty do výšky. Necháme stuhnúť aspoň 10 minút v mrazničke a potom naplníme likérom. Krémom vo vrecku so zúbkovanou špičkou ozdobne uzavrieme. Likérové špice necháme aspoň 1 hodinu stuhnúť v mrazničke. Zvyšnú roztopenú čokoládu prelejeme do úzkej vysokej nádoby, do ktorej ich stuhnuté namáčame.
Tip: Likérové špice skladujeme v chladničke.