Losos so špargľovo-paradajkovou salsou
Zapekaný baklažán
- 1 baklažán
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- čerstvý tymian
Špargľovo-paradajková salsa
- 150 g cherry paradajok
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť čerstvých byliniek (mäta, petržlenová vňať)
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 10 zelených šparglí
- šťava z ½ citróna
Losos
- 2 filety z lososa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- šťava z ½ citróna
POSTUP
POTREBUJEME
- kuchynské papierové utierky
- strúhadlo
- zapekaciu misu alebo plech
- sitko
Zapekaný baklažán
Baklažán nakrájame na hrubšie kolieska, preložíme na tanier vystlaný utierkou, dôkladne osolíme, prikryjeme druhou utierkou a necháme vypotiť aspoň 10 minút.
Tip: Soľ vytiahne z baklažánu horkosť
Potom baklažán osušíme utierkou a zľahka opečieme na rozohriatej panvici z obidvoch strán. Plátky preložíme do zapekacej misy alebo na plech, posypeme strúhaným parmezánom a tymianom. Necháme 3 minúty zapiecť v rúre nastavenej na funkciu gril a vyhriatej na 220 °C.
Špargľovo-paradajková salsa
V miske zmiešame paradajky nakrájané na menšie kúsky, cibuľky na drobno, bylinky na jemno, väčšie množstvo oleja, soľ a korenie. Mladú špargľu v osolenej vriacej vode krátko oblanšírujeme – povaríme asi 2 minúty, aby trochu zmäkla.
Tip: Ak máme väčšie kusy špargle, tak ich očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a na chvíľu ponoríme do studenej vody.
Potom ju precedíme, schladíme prúdom tečúcej studenej vody, nakrájame na menšie kúsky (hlavičky necháme celé) a pridáme do misky. Podľa potreby môžeme priliať olej. Ochutíme citrónovou šťavou a premiešame.
Losos
Očistené filety na strane bez kože osolíme a okoreníme. Restujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom najprv na strane s kožou, potom ich otočíme a opečieme do zlatista. Tesne pred dokončením pokvapkáme citrónovou šťavou, stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu zapekaného baklažánu a filetu lososa. Prelejeme špargľovo-paradajkovou salsou.