Živánska
- 1 kg bravčového karé vcelku
- 500 g kuracích pečienok
- 2 maďarské klobásy Csabai Pikok
- 700 g zemiakov
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- Soľ Belbake
- Mleté čierne korenie Mikado
- Čerstvý rozmarín
- 6 lyžíc bravčovej masti Pikok
- 100 ml bieleho suchého vína
POSTUP
POTREBUJEME
- papier na pečenie
- alobal
- grilovacie kliešte
- pahrebu
Bravčové karé očistíme tak, aby na ňom zostalo trochu tuku. Očistené pečienky a karé nakrájame na menšie kúsky a preložíme do väčšej misky. Pridáme klobásu, zemiaky v šupke a biele časti lahôdkovej cibuľky nakrájané na hrubšie kolieska (zelené časti si odložíme na neskôr). Ochutíme soľou, čiernym korením a rozmarínom natrhaným na väčšie kúsky. Dôkladne premiešame. Na kus alobalu dlhého cca 60 cm položíme o niečo menší kus papiera na pečenie. Do stredu papiera rozložíme porciu živánskej, na ktorú pridáme lyžicu bravčovej masti a biele suché víno. Živánsku dôkladne zabalíme, aby počas pečenia nevytekala šťava. Položíme do pahreby, na vrch poukladáme horúce uhlíky a pečieme približne 30 minút.
Tip: Živánsku môžete piecť aj v rúre rozohriatej na 180 °C približne 45 minút.
Servírovanie
Živánsku podávame ozdobenú nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.