Marhuľové vrtuľky z pľundrového cesta
Cesto
- 60 g droždia
- 240 ml mlieka Pilos
- 2 vajíčka
- 225 g hladkej múky Belbake
- 340 g polohrubej múky Belbake
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 390 g zmäknutého masla Pilos
Mandľový krém
- 125 g zmäknutého masla Pilos
- 125 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- 125 g mletých mandlí Belbake
- 15 g zemiakového škrobu Belbake
- 10 g hladkej múky Belbake
- 20 ml tuzemáku Alliance
Ešte budeme potrebovať
- 500 g marhúľ
- 1 vajíčko
- štipka soli Belbake
- 80 g kryštálového cukru Belbake
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka
- potravinovú fóliu
- sekací mixér
- valček
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Cesto
Droždie rozmiešame v studenom mlieku a pridáme vajíčka. Všetky suché ingrediencie a 50 g masla premiešame v mixéri s nadstavcom lopatka. Prilejeme mokré ingrediencie a miešame (nemiesime), kým sa zmesi spoja. Cesto zabalíme do fólie a necháme odpočinúť v chlade 30 – 60 minút. Medzitým zvyšok masla rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik s hrúbkou približne 3 mm. Odložíme do chladničky.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby sme do neho mohli zabaliť plát masla. Cesto s maslom rozvaľkáme na obdĺžnik na dĺžku valčeka a zložíme na 3-krát ako list. Otočíme, znova rozvaľkáme v smere spoja a opäť zložíme ako list. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky. Tento proces opakujeme ešte 2-krát (spolu 6 skladaní s aspoň 30 min. prestávkou po každých 2 skladaniach).
Krém
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Po jednom zašľaháme vajíčka. Potom jemne vmiešame všetky suché ingrediencie a na záver prilejeme tuzemák.
Vrtuľky
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájame na štvorce. Štvorce narežeme od rohov smerom do stredu, ale neprerežeme úplne. Vytvarujeme vrtuľky tak, že každý druhý narezaný roh zložíme smerom do stredu cesta. Vrtuľky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každej vrtuľky dáme lyžičku mandľového krému, na ktorý uložíme polovicu marhule. Na plechu necháme ešte podkysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli a posypeme cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista.