Medový orechovník s čokoládou
Suroviny
Cesto
- 260 g hladkej múky Belbake
- 60 g práškového cukru Belbake
- 70 g medu
- 1 vajce
- 170 g masla Pilos
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
Náplň
- 160 g mletých vlašských orechov Alesto
- 160 g mletých pekanových orechov Alesto
- 200 g jablkového pyré Freshona
- 80 g hrozienok Alesto
- 130 g medu
- kôra z 1 citróna
Poleva
- 100 g horkej čokolády Fin Carré
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Servírovanie
- 100 g pekanových orechov
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, formu na tart
Postup
Cesto
V robote s nadstavcom lopatka vymiešame múku, cukor, med, vajce, maslo, perníkové korenie a prášok do pečiva. Vymiesené cesto preložíme na pomúčenú pracovnú plochu, rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme podľa veľkosti formy. Cesto preložíme na dno aj na okraje formy. Dno poprepichujeme vidličkou.
Náplň
Mleté vlašské a pekanové orechy zmiešame s jablkovým pyré, hrozienkami, medom a citrónovou kôrou. Premiešame a v hrnci krátko povaríme. Necháme ju mierne vychladnúť a nanesieme na pripravené cesto. Prikryjeme druhou polovicou cesta, poprepichujeme vidličkou a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 – 40 minút dozlatista.
Poleva
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu so smotanou na šľahanie. Orechovník po povrchu polejeme polevou a ozdobíme pekanovými orechmi.