Morčacie mäso v štýle Dňa vďakyvzdania s batatovým pyré a ružičkovým kelom
Suroviny
Morčacie mäso
- 1 cibuľa
- 1 jablko
- 25 g čerstvého zázvoru
- 3 kg moriaka (morčacie mäso)
- soľ Kania
- voda (na podlievanie)
- 50 g masla Pilos
Batatové pyré
- 1 kg batatov
- 100 g strúhaného syra Grana Padano
- 100 g masla Pilos
- mleté čierne korenie Kania (4 druhy)
Ružičkový kel
- 400 g ružičkového kelu
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja Primadonna
- 2 polievkové lyžice masla Pilos
Potrebujeme
strúhadlo, multifunkčný robot (napr. Monsieur Cuisine), zapekaciu misu s pokrievkou, panvicu
Postup
Morčacie mäso
Cibuľu ošúpeme, jablko zbavíme jadierok a spolu so zázvorom nakrájame na kúsky. Morčacie mäso vložíme do zapekacej misy a naplníme pripravenými kúskami cibule, jablka a zázvoru. Zo všetkých strán osolíme, podlejeme vodou a potrieme zmäknutým maslom. Tip: Soľ jemne vmasírujeme do mäsa. Zapekaciu misu prikryjeme a vložíme do rúry predhriatej na 90 °C. Pečieme 6 – 8 hodín domäkka, pričom mäso pravidelne polievame výpekom. Po upečení odokryjeme, zvýšime teplotu rúry na 180 °C a pečieme ešte 20 minút dozlatista. Tip: Ak máme väčšieho moriaka (nad 3 kg), pripočítame 1 hodinu pomalého pečenia na každý kilogram navyše.
Batatové pyré
Bataty ošúpeme, nakrájame a mierne osolíme. Varíme domäkka. Po uvarení ich vložíme do multifunkčného robota. Nastavíme program manuálne varenie na 130 °C, 30 minút, ľavotočivé miešanie, stupeň 1. K mäkkým batatom pridáme nastrúhaný syr Grana Padano a maslo a všetko krátko rozmixujeme. Na multifunkčnom prístroji nastavíme program Mixovanie na 0 °C, 5 sekúnd, pravotočivé mixovanie, stupeň 5. Tip: Pyré môžeme preložiť do zapekacej misy a zapiecť v rúre predhriatej na 220 °C dozlatista (približne 15 minút).
Pred podávaním ochutíme čerstvo mletým korením.
Ružičkový kel
Ružičkový kel očistíme a rozpolíme. Na rozpálenej panvici zmiešame olivový olej s maslom. Kel vložíme rezom nadol, mierne osolíme a opekáme dozlatista. Potom kel otočíme a opečieme aj z druhej strany.
Servírovanie
Moriaka podávame s batatovým pyré a opečeným ružičkovým kelom.