Cuketový šalát
- 5 lyžíc olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- čierne korenie
- 4 cukety
- soľ
- šťava z 1 citróna
- čerstvá petržlenová vňať
- 120 g syra Grana Padano
POSTUP
POTREBUJEME
- škrabku na zeleninu alebo ozdobné strúhadlo na zeleninu – špiralizér
Najemno nasekaný cesnak opekáme na zohriatom olivovom oleji asi 2 minúty. Potom pridáme posekanú papričku a štipku čerstvo pomletého čierneho korenia. Po ďalšej minúte stiahneme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Umyté cukety zbavíme šupky.
Tip: Šupky cukiet môžeme použiť do polievky, rizota alebo pesta.
Cukety nakrájame na tenké špagety alebo postrúhame na špirály či pásiky, ktoré by nemali byť hrubšie ako makaróny. Jemne osolíme, pokvapkáme šťavou z citróna, prelejeme zmesou z panvice a nakoniec pridáme aj nasekanú petržlenovú vňať a zľahka premiešame.
Servírovanie
Šalát podávame posypaný strúhaným syrom ako ľahký samostatný chod alebo ako prílohu.