Grilovaný steak zo sviečkovice s hubovým ragú a zemiakmi
- 4 steaky z hovädzej sviečkovice Deluxe
- 1 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 200 g hlivy ustricovej
- 200 g šampiňónov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 150 ml suchého bieleho vína
- 200 ml vývaru
- 80 g masla
- 50 g syra Grana Padano Lovilio
- šťava z 1/2 citróna
- čerstvá petržlenová vňať
- 800 g zemiakov
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
Potrebujeme
- strúhadlo
- špagát
- grilovaciu panvicu
- alobal
Postup
Hubové ragú
Cibuľu a 4 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno a orestujeme dozlatısta na panvici na troche olivového oleja. Pridáme hlivu a šampiňóny nakrájané na rovnako veľké kúsky. Osolíme, okoreníme a orestujeme do zlatohneda. Potom huby podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa alkohol z vína odparí, prilejeme vývar a na miernom ohni povaríme asi 5 minút. Do hubového ragú pridáme kúsky masla, nastrúhaný syr Grana Padano a šťavu z 1/2 citróna. Ešte krátko povaríme, aby ragú zhustlo. Na záver pridáme trochu nasekanej petržlenovej vňate.
Steaky
Každý kus mäsa po obvode pevne zviažeme špagátom. Z oboch strán ochutíme mletým čiernym korením. Steaky sprudka opečieme na rozpálenej grilovacej panvici zo všetkých strán dohneda (spolu asi 10 minút). Na záver ich z oboch strán osolíme, panvicu stiahneme z plameňa a prikryjeme alobalom. Steaky necháme takto odpočívať asi 5 minút. Pred podávaním špagát odstránime.
Opekané zemiaky
Zemiaky aj so šupkou dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Začneme ich opekať na panvici na olivovom oleji. Hneď na začiatku osolíme, okoreníme, pridáme 2 roztlačené strúčiky cesnaku a 1 celú vetvičku rozmarínu. Opekáme dochrumkava.
Servírovanie
Na tanier naložíme do tvaru kruhu opečené zemiaky, do stredu naservírujeme hubové ragú a na vrch položíme steak.