Mriežkový koláč z lineckého cesta
Cesto
- 210 g najemno pomletých piškót Tastino
- 210 g mletých mandlí Belbake (aj so šupkou)
- 210 g hladkej múky Belbake
- 210 g práškového cukru Belbake
- 1/2 lyžičky škorice Mikado
- 1/2 lyžičky mletých klinčekov
- 1 vanilkový struk
- 210 g masla Pilos
- 8 žĺtkov
Náplň
- 800 g višňového džemu Maribel
- šťava z 1 citróna
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka
- potravinovú fóliu
- valček
- formu na tart s odnímateľným dnom a vlnitým okrajom (priemer 26 cm)
V mixéri s nadstavcom lopatka zmiešame všetky suché ingrediencie. Pridáme studené
maslo nakrájané na kocky a vymiešame na mrveničku. Prilejeme rozšľahané žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.
Stuhnuté cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru kruhu a vystelieme dno aj boky formy. Prebytočné okraje zrežeme a dno popicháme vidličkou. Cesto naplníme džemom zmiešaným s citrónovou šťavou.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, ozdobne vykrojíme a uložíme na džem alebo nakrájame na pásy a vytvoríme mriežku. Potrieme vajíčkom rozmiešaným so žĺtkom a štipkou soli.
Pečieme pri 180 °C približne 45 minút.
Servírovanie
Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.