Narodeninová torta
Kakaovo-orechový korpus
- 300 g vlašských orechov Alesto Fine
- 10 vajec
- 300 g práškového cukru Belbake
- 3 lyžice holandského kakaa Belbake
- kúsok masla na vytretie formy
Čokoládový krém
- 400 g čokolády na varenie Fin Carré (52%)
- 400 g práškového cukru Belbake
- 5 vajec
- 3 lyžice orieškovo-nugátového krému Choco Nussa
- 500 g zmäknutého masla
- 1 hrnček vlašských orechov Alesto Fine
Svetlý korpus
- 4 vajcia
- 150 g práškového cukru Belbake
- v4 lyžice rastlinného oleja Promienna
- 150 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
Smotanový krém
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 250 g mascarpone Lovilio
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- 3 lyžičky vanilínového cukru
- 150 g čerstvých alebo zmrazených malín Green Grocer's
- 4 lyžice malinového džemu Maribel
Poleva ganache
- 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 g čokolády na varenie Fin Carré (52%)
- 4 lyžice rastlinného oleja Promienna
Na ozdobu
- čerstvé maliny
- červené ríbezle
- jahody
- čučoriedky
- čokoládové tyčinky s jahodovou náplňou Basini
- farebné stuhy
Potrebujeme
- sekací mixér
- tortové formy s priemerom 27 cm a 19 cm
- papier na pečenie
- šľahací mixér
- cukrárske vrecko
Čokoládovo-nugátová torta s orechmi
Postup
Kakaovo-orechový korpus
Vlašské orechy rozomelieme na prášok (2-3 lyžice si odložíme nabok na vysypanie tortovej formy). Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Potom primiešame pomleté orechy a preosiate kakao. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po častiach zľahka vmiešame do cesta. Dno tortovej formy s priemerom 27 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vytrieme maslom a vysypeme odloženými mletými orechmi. Hotové cesto nalejeme do tortovej formy a pečieme pri 180 °C približne 40-50 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť a prerežeme na polovicu.
Čokoládový krém
Vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť čokoládu. Vareškou primiešame cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Počkáme, kým zmes trochu vychladne a potom pomocou šľahacieho mixéra po jednom primiešavame aj celé vajíčka (musia mať izbovú teplotu, aby sa krém nezrazil). Misku na záver opäť preložíme nad vodný kúpeľ a šľaháme, kým krém nezhustne. Pridáme 3 lyžice orieškovo-nugátového krému a necháme vychladnúť. Potom primiešame aj zmäknuté maslo (krém a maslo musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil). Dáme stuhnúť do chladničky.
Čokoládovo-nugátová torta s orechmi
Vlašské orechy opražíme na panvici nasucho a nasekáme na malé kúsky. Spodnú časť korpusu natrieme tenkou vrstvou pripraveného čokoládového krému a posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Na ne pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme ďalšiu vrstvu krému a lopatkou uhladíme. Priložíme vrchnú časť korpusu a celú tortu vrátane bokov ponatierame krémom (trochu si necháme aj na druhú časť torty). Celú tortu dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 1 hodinu.
Smotanovo-malinová torta
Postup
Svetlý korpus
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Za stáleho miešania prilejeme olej. Nakoniec po častiach vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a napokon zľahka primiešame aj tuhý sneh z bielkov. Dno tortovej formy s priemerom 19 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme maslom a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a pečieme pri 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu.
Smotanový krém
V miske pri nízkych otáčkach vyšľaháme smotanu na šľahanie, mascarpone, práškový a vanilínový cukor na tuhý, hladký krém. Dáme ho stuhnúť do chladničky.
Smotanovo-malinová torta
Obe časti svetlého korpusu natrieme malinovým džemom. Na spodnú časť korpusu s džemom nanesieme vrstvu smotanového krému a naukladáme tesne vedľa seba maliny, na ne pridáme zvyšok smotanového krému a položíme vrchnú časť korpusu. Dáme stuhnúť do chladničky. Potom celú tortu natrieme zvyšným čokoládovým krémom a lopatkou uhladíme. Opäť necháme poriadne zachladiť.
Poleva ganache
Do hrnca dáme zohriať smotanu, prisypeme nalámanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Do rozpustenej čokolády prilejeme olej a necháme trochu vychladnúť. Obe torty na mriežke zvrchu polejeme polevou ganache a necháme poriadne stuhnúť v chladničke.
Dekorácia torty
Na väčšiu, čokoládovo-nugátovú tortu, opatrne položíme menšiu, smotanovo-malinovú. Po obvode vrchnej torty ponapichujeme čokoládové tyčinky. Celú tortu podľa fantázie dozdobíme čerstvým drobným ovocím tak, aby pripomínalo vodopád. Na dekoráciu môžeme použiť aj farebné stuhy.