10
2
Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta

Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta

1 h 20 m
8 porcií

Krém

  • 500 ml mlieka Pilos
  • kôra a šťava z 2 citrónov
  • 150 g kryštálového cukru Castello
  • 30 g zemiakového škrobu Castello
  • 30 g hladkej múky Castello
  • 2 žĺtky
  • 1 vajíčko
  • 500 ml smotany na šľahanie (33%)

Craqueline

  • 100 g zmäknutého masla Pilos
  • 100 g trstinového cukru Castello
  • 100 g hladkej múky Castello
  • štipka soli Castello

Cesto

  • 240 ml vody
  • 125 g masla Pilos
  • 1 lyžička kryštálového cukru Castello
  • 1 lyžička soli Castello
  • 180 g polohrubej múky Castello
  • 6 vajíčok

Na ozdobenie

  • 100 g bielej čokolády Fin Carré
  • zobáčiky a krídelká z fondánu

POSTUP

POTREBUJEME

  • kastról
  • škrabku na zeleninu
  • misku
  • metličku na šľahanie
  • potravinársku fóliu
  • šľahací mixér
  • papier na pečenie
  • valčekp
  • lech na pečenie
  • cukrárske vrecká s hladkou aj zúbkovanou špičkou
  • 2 okrúhle formičky na vykrajovanie (2 cm a 5 cm)

Krém

Do kastróla dáme zohrievať mlieko. Pridáme k nemu plátky citrónovej kôry a citrónovú šťavu. V miske metličkou ručne vymiešame dohladka cukor, škrob, múku, žĺtky a celé vajíčko. Keď mlieko takmer vrie, dáme ho dole z ohňa a opatrne prilejeme vaječnú zmes. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

TIP: Škrob zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare. Je však potrebné nechať ho prevrieť aspoň 3 minúty,aby sa celkom rozpustil.

Uvarený žĺtkový puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Dáme zachladiť na 30 minút. Pred plnením z vychladnutého pudingu vyberieme citrónovú kôru a rozmiešame ho metličkou do hladka. Puding spojíme so šľahačkou vyšľahanou do polotuha a krém naplníme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.

Craqueline

Craqueline je sušienku, ktorá dodá odpaľovanému cestu chrumkavosť a pomôže mu udržať si rovnomerný tvar.

V miske ručne spojíme zmäknuté maslo s cukrom a soľou. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a odložíme do mrazničky.

Odpaľované cesto

Do hrnca dáme variť vodu, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a zmes začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť.

Do vychladnutého cesta primiešame po jednom vajíčka. Vypracujeme vláčne a lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame dve veľkosti guľôčok (menšie na hlavičky a väčšie na telíčka kuriatok).

Z mrazničky vyberieme craqueline a vykrajujeme z neho kolieska v takých veľkostiach, aby pasovali na guľôčky z odpaľovaného cesta. Craqeuline uložíme na odpaľované cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, ale teplotu hneď stiahneme na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne.

Rúru počas pečenia neotvárame! Vlhkosť, ktorá sa z odpaľovaného cesta počas pečenia vyparuje, je kľúčová. Otvorením rúry by para unikla a odpaľované cesto by spľaslo.

Upečené cesto necháme vychladnúť. Potom pomocou zúbkovanej cukrárskej špičky urobíme na spodku každej guľôčky malú dierku, cez ktorú ich naplníme krémom.

Zdobenie

Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, ktorou zlepujeme dokopy telá a hlavičky kuriatok. Na záver na kuriatka prilepíme predpripravené ozdoby z fondánu.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • kuchynalidla.sk
    19. apríl 2017, 14:48

    Dobrý deň, pri príprave krému nechajte mlieko s citrónovou kôrou a šťavou iba zohriať. S pozdravom Tím kuchynalidla.sk

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    18. apríl 2017, 15:49

    Presne tak, ako komentar nizsie pise, aj mne sa stalo, ze ked som dala varit mlieko s citronovou stavou, zrazilo sa mi...musela som to vyliat a robit nanovo. Do mlieka som dala vyvarit len supky z citrona a trochu citronovej stavy som dala az potom, ked som hotovy puding odstavila. Inak je tento krem vynikajuci, len neviem, co som urobila zle, ked mne sa to mlieko zrazilo a slecne cukrarke nie...

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    16. apríl 2017, 17:24

    Citrónová šťava zrazila mlieko

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    13. apríl 2017, 22:55

    Perfektné! inspirativne, sikovne,netradicne a profesionalne! :) chvalim novu cukrarku,dakujeme za ozivenie lidl cukrarne :)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    08. apríl 2017, 07:43

    Tak to cumim, kam sme sa posunuli.

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info