Veľkonočné kuriatka z odpaľovaného cesta
Krém
- 500 ml mlieka Pilos
- kôra a šťava z 2 citrónov
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- 30 g zemiakového škrobu Belbake
- 30 g hladkej múky Belbake
- 2 žĺtky
- 1 vajíčko
- 500 ml smotany na šľahanie (33%)
Craqueline
- 100 g zmäknutého masla Pilos
- 100 g trstinového cukru Belbake
- 100 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Belbake
Cesto
- 240 ml vody
- 125 g masla Pilos
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 180 g polohrubej múky Belbake
- 6 vajíčok
Na ozdobenie
- 100 g bielej čokolády Fin Carré
- zobáčiky a krídelká z fondánu
POSTUP
POTREBUJEME
- kastról
- škrabku na zeleninu
- misku
- metličku na šľahanie
- potravinársku fóliu
- šľahací mixér
- papier na pečenie
- valčekp
- lech na pečenie
- cukrárske vrecká s hladkou aj zúbkovanou špičkou
- 2 okrúhle formičky na vykrajovanie (2 cm a 5 cm)
Krém
Do kastróla dáme zohrievať mlieko. Pridáme k nemu plátky citrónovej kôry a citrónovú šťavu. V miske metličkou ručne vymiešame dohladka cukor, škrob, múku, žĺtky a celé vajíčko. Keď mlieko takmer vrie, dáme ho dole z ohňa a opatrne prilejeme vaječnú zmes. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
TIP: Škrob zabraňuje zrazeniu žĺtkov pri vare. Je však potrebné nechať ho prevrieť aspoň 3 minúty,aby sa celkom rozpustil.
Uvarený žĺtkový puding prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Dáme zachladiť na 30 minút. Pred plnením z vychladnutého pudingu vyberieme citrónovú kôru a rozmiešame ho metličkou do hladka. Puding spojíme so šľahačkou vyšľahanou do polotuha a krém naplníme do cukrárskeho vrecka s úzkou hladkou špičkou.
Craqueline
Craqueline je sušienku, ktorá dodá odpaľovanému cestu chrumkavosť a pomôže mu udržať si rovnomerný tvar.
V miske ručne spojíme zmäknuté maslo s cukrom a soľou. Pridáme múku a vypracujeme cesto. Medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a odložíme do mrazničky.
Odpaľované cesto
Do hrnca dáme variť vodu, maslo, cukor a štipku soli. Keď sa maslo rozpustí a zmes začne vrieť, prisypeme naraz všetku múku. Miešame, kým sa cesto spojí a odpaľujeme ho približne 2 – 3 minúty, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Hotové cesto necháme za stáleho miešania vychladnúť.
Do vychladnutého cesta primiešame po jednom vajíčka. Vypracujeme vláčne a lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame dve veľkosti guľôčok (menšie na hlavičky a väčšie na telíčka kuriatok).
Z mrazničky vyberieme craqueline a vykrajujeme z neho kolieska v takých veľkostiach, aby pasovali na guľôčky z odpaľovaného cesta. Craqeuline uložíme na odpaľované cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, ale teplotu hneď stiahneme na 180 °C. Pečieme približne 20 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezhnedne.
Rúru počas pečenia neotvárame! Vlhkosť, ktorá sa z odpaľovaného cesta počas pečenia vyparuje, je kľúčová. Otvorením rúry by para unikla a odpaľované cesto by spľaslo.
Upečené cesto necháme vychladnúť. Potom pomocou zúbkovanej cukrárskej špičky urobíme na spodku každej guľôčky malú dierku, cez ktorú ich naplníme krémom.
Zdobenie
Nad parou rozpustíme bielu čokoládu, ktorou zlepujeme dokopy telá a hlavičky kuriatok. Na záver na kuriatka prilepíme predpripravené ozdoby z fondánu.