Orechové rožky
Cesto
- 250 ml mlieka Pilos
- 4 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 20 g droždia
- 250 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 2 žĺtky
- 200 g masla Pilos
- 1 vajíčko na potieranie
Plnka
- 100 ml mlieka Pilos
- 3 lyžice medu Confeira
- 200 g mletých vlašských orechov Alesto
- 50 g mletých piškót Tastino
- 30 ml tuzemáku Alliance
- kôra z 1 citróna
Postup
Potrebujeme
- strúhadlo
- mixér s miesiacimi metličkami
- sekací mixér
- valček
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Cesto
Vo vlažnom mlieku s kryštálovým cukrom necháme z droždia vykysnúť kvások. V miske potom z oboch druhov múky, práškového cukru, soli, žĺtkov a 100 g zmäknutého masla vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 20 minút.
Plnka
Do kastróla dáme zohriať mlieko s medom. Keď sa med v mlieku rozpustí, prisypeme orechy, citrónovú kôru a prilejeme tuzemák. Asi 2 minúty povaríme a potom stiahneme zo sporáka. Na záver vmiešame aj pomleté piškóty a plnku necháme vychladnúť.
Orechové rožky
Vykysnuté cesto ešte párkrát premiesime na pomúčenej doske a rozdelíme ho na 2 časti. Každú časť natenko rozvaľkáme, nakrájame na trojuholníky a potrieme zmäknutým maslom. Na každý trojuholník nanesieme plnku a cesto zrolujeme. Rožky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 20 minút pri 200°C.