Panenka pečená v slanine s hubovým rizotom
Suroviny
Panenka
- 600 g bravčovej panenky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice nasekaného čerstvého tymianu
- 2 lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu
- 200 g plátkovej slaniny Dulano Selection
Rizoto
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 cibuľa
- 100 g šampiňónov
- 100 g hlivy ustricovej
- chilli korenie
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- 50 g bieleho suchého vína
- 600 ml kuracieho vývaru
- 2 lyžice masla Pilos
- 50 g parmezánu Parmigiano Reggiano Italiamo
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 20 polosušených cherry paradajok
Potrebujeme
papier na pečenie, zapekaciu misu, teplomer vhodný do rúry
POSTUP
Panenku osolíme a okoreníme. Potom ju zahneme, aby vytvorila rovnomerný valec a obalíme v nasekaných bylinkách. Na papier rozložíme plátky slaniny a zabalíme do nich ochutené mäso. Papierom si pomáhame a postupne ho odstránime. Preložíme do zapekacej misy, do mäsa umiestnime vpichový teplomer a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme tak dlho, pokým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 45 °C. Pred servírovaním vytiahneme teplomer, necháme krátko odležať a servírujeme nakrájané na plátky.
Rizoto
V rozohriatej panvici s olejom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu dosklovita. Následne pridáme nakrájané šampiňóny, hlivu, soľ, korenie a podľa chuti i trochu chilli. Krátko orestujeme, pridáme ryžu, znovu krátko orestujeme a podlejeme vínom. Akonáhle sa víno vyvarí, po častiach podlievame vývarom. Ryža by mala byť po celú dobu varenia zaliata. Za občasného miešania a mierneho varu varíme asi 20 minút al dente. Rizoto zjemníme maslom, vmiešame nastrúhaný parmezán a dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme bohatú porciu ryže, niekoľko plátkov bravčovej panenky, ozdobíme polosušenými paradajkami, lístkami petržlenovej vňate a niekoľkými kvapkami oleja.
Tip: Pozrite si trik ako sušiť paradajky.