Paradajkové placky
Suroviny
- 450 g paradajok
- 180 g červenej cibule
- čerstvá mäta
- čerstvá petržlenová vňať
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 vajce
- 70 g hladkej múky Belbake
- 40 g strúhanky Belbake
- ½ lyžice sódy bikarbóny
- 50 g syra feta Pilos
- olivový olej Primadonna
Počet porcií: 18 placiek
Potrebujeme
panvicu s nelepivých povrchom
POSTUP
Paradajky nakrájame na kocky a zmiešame s nasekanou cibuľou, hrsťou nasekanej mäty a petržlenovej vňate. Ochutíme lyžičkou soli a štipkou čierneho korenia. Premiešame, povrch zarovnáme a necháme aspoň pol hodinu marinovať v chladničke.
Potom vmiešame vyšľahané vajíčko a zmes múky, strúhanky a sódy bikarbóny. Nakoniec zapracujeme aj rozdrobený syr feta. Hotové cesto necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote.
Panvicu s nelepivým povrchom potrieme vrstvou oleja, na ktorom opekáme placky. Na jeden kus stačí polievková lyžica cesta. Pečieme pri strednej intenzite asi 2 až 3 minúty z každej strany. Postup opakujeme, kým spotrebujeme celú dávku cesta.
Servírovanie
Paradajkové placky môžeme servírovať so smotanovým jogurtom, olivami a gréckymi tzatziki.
Tip: Syr feta môžeme aj vynechať, konzistenciu cesta to neovplyvní a pridajte aj kôpor alebo bazalku. V prípade potreby pred pečením cesto upravte pridaním sypkých surovín alebo naopak prilejte pár lyžíc minerálky.