Oškvarkové pagáče
Suroviny
- 250 ml teplého mlieka Pilos (3,5 %)
- 1 lyžica kryštálového cukru Belbake
- 42 g čerstvého droždia
- 550 g polohrubej múky Belbake
- 1 lyžica mletej rasce
- 1/3 lyžičky mletého čierneho korenia Kania
- soľ Kania
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 60 ml slnečnicového oleja Vita D’or
- 2 vajcia
- 200 g bravčových oškvarkov Pikok
- celá rasca Kania
Potrebujeme
- valček, okrúhlu formičku na vykrajovanie s priemerom 5 cm, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
V 150 ml teplého mlieka zmiešame cukor a rozdrobené droždie a necháme 10 minút napučať.
Múku, mletú rascu, čierne korenie a lyžicu soli spolu zmiešame. Pridáme smotanu, olej, jedno vajce, 100 ml teplého mlieka a pripravený kvások. Vypracujeme pevné nelepivé cesto, ktoré miesime minimálne 5 minút. Prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť.
Medzitým oškvarky rozmixujeme na pastu, prisypeme lyžičku soli a premiešame.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a potrieme oškvarkovou pastou. Preložíme na tretiny a potom ešte vonkajšie okraje do stredu. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 15 minút.
Cesto opäť rozvaľkáme a preložíme na tretiny. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 15 minút.
Cesto poslednýkrát rozvaľkáme a začneme vykrajovať kolieska, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a štipkou soli. Necháme ešte 10 minút podkysnúť a následne vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 15 minút.