Domáce tortilly
Suroviny
- 350 g hladkej múky Belbake + na pomúčenie
- 1 lyžička soli Kania
- 80 g prepusteného masla ghee
- 200 ml vody
- olivový olej Primadonna
Potrebujeme
- sitko, potravinársku fóliu, valček, kovovú panvicu alebo opekaciu platňu, plátennú utierku
POSTUP
Preosiatu múku zmiešame s lyžičkou soli a ghee maslom tak, aby v nej nezostali väčšie hrudky tuku.
200 ml vody prevaríme a necháme čiastočne vychladnúť tak, aby bola stále horúca, ale znesiteľná na dotyk. Vlejeme ju do stredu sypkých surovín a zmiešame. Ručne vypracujeme pevné a pružné cesto, ktoré miesime 10 minút.
Potom ho rozdelíme na 12 častí, pričom každá by mala mať približne 50 g. Každú porciu vypracujeme do guľôčky, potrieme olejom a premiestnime do misy. Prikryjeme fóliou a necháme minimálne polhodinu odpočívať.
Odpočinuté kúsky cesta v pomúčených rukách roztlačíme do placky na veľkosť dlane a na pomúčenej doske rozvaľkáme do kruhu s priemerom 21 – 22 cm (podľa veľkosti panvice).
Kovovú panvicu alebo opekaciu platňu rozohrejeme a potom udržiavame pri strednej intenzite. Postupne nasucho opekáme jednotlivé tortilly, približne 20 – 30 sekúnd z každej strany tak, aby získali viditeľne opečené tmavšie body.
Tip: Tortilly by nemali byť celkom prepečené, nakoľko pri ďalšom použití zvyčajne prejdú opäť tepelnou úpravou.
Po upečení vrstvíme horúce tortilly na tanieri prikryté plátennou utierkou. Po úplnom vychladnutí skladujeme v uzatvárateľnom vrecku ideálne v chladničke alebo pre dlhšiu trvanlivosť v mrazničke.
Tip: Domáce tortilly servírujeme s nátierkami, guacamole, cícerovým hummusom, fazuľou, kapustou, paradajkami, hubami, dresingami a zapekáme so syrom či omeletou. Pred podávaním stačí domáce tortilly krátko nasucho opiecť na panvici alebo v rúre resp. ich opiecť po naplnení.