Pečené bravčové pliecko s kyslou kapustou a restovanými zemiakmi
Pečené bravčové pliecko
- 600 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
- čerstvý rozmarín
- 1 cibuľa
- 400 ml tmavého piva
Kyslá kapusta
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 2 cibule
- nové korenie Kania
- celé čierne korenie Kania
- 4 bobkové listy Kania
- celá rasca Kania
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 800 g kyslej kapusty Lidl stánok
- soľ Belbake
- 200 ml studenej vody
Restované zemiaky
- 800 g zemiakov
- soľ Belbake
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu alebo plech
Pečené bravčové pliecko
Do očisteného mäsa narežeme 6 otvorov, do ktorých vložíme na polovice prekrojené strúčiky cesnaku. Preložíme do zapekacej misy a ochutíme soľou, čiernym korením a rozmarínom. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a podlejeme približne 300 ml tmavého piva. Pečieme v rúr vyhriatej na 200 °C asi 2 hodiny. Mäso počas pečenia polievame výpekom. Približne v polovici pečenia môžeme priliať zvyšné pivo.
Kyslá kapusta
Vo väčšom kastróle roztopíme bravčovú masť. Pridáme nadrobno nasekané cibule, nové a celé čierne korenie, bobkové listy a rascu. K dozlatista orestovanej cibuli prisypeme cukor a premiešame. Keď sa cukor roztopí, pridáme kyslú kapustu (bez šťavy), premiešame, osolíme a podlejeme studenou vodou. Pod pokrievkou dusíme do mäkka.
Restované zemiaky
Očistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a 2 – 3 minúty povaríme vo vriacej osolenej vode. Zemiaky precedíme a necháme odkvapkať. Na panvici roztopíme bravčovú masť, do ktorej postupne pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, rozmarín a predvarené zemiaky. Ochutíme soľou a čiernym korením a za občasného miešania opekáme do zlatohneda.