Pečené kuracie stehná so zeleninou a hráškovým pyré
- 4 kuracie stehná alebo štvrte
- 200 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 100 g petržlenu
- 3 cibule
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 g masla Pilos
- 500 ml vody
- 3 strúčiky cesnaku
- 150 ml kuracieho vývaru
- 250 g mrazeného hrášku Chira
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 150 g uvarených zemiakov
Postup
Potrebujeme
- ponorný mixér
- pekáč alebo zapekaciu misu
Umyté a osušené kuracie stehná alebo štvrte rozdelíme na 2 časti a preložíme ich do pekáča. Pridáme k nim očistenú a na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a 2 cibule nakrájané na mesiačiky. Osolíme, okoreníme, pridáme 50 g masla a podlejeme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C asi 1,5 hodiny. Počas pečenia polievame výpekom.
Medzitým si pripravíme hráškové pyré. V menšom hrnci necháme rozpustiť 50 g masla, na ktorom orestujeme 1 cibuľu nakrájanú nahrubo. Po chvíli pridáme cesnak nakrájaný na plátky a podlejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme 3 – 5 minút. Potom pridáme rozmrazený hrášok a ešte krátko povaríme. Na záver primiešame nahrubo nasekané lístky mäty. Zmes preložíme do mixéra a spolu s uvarenými popučenými zemiakmi rozmixujeme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme kúsky pečenej zeleniny, kuracie stehno alebo štvrť a porciu hráškového pyré.