Pečený králik s horčicou a lístkovým cestom
- 1 králik
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake (na pomúčenie)
- rastlinný olej Promienna
- 200 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
- 1 cibuľa
- 50 g stopkového zeleru
- 200 ml suchého bieleho vína
- 2 lyžice dijonskej horčice Duc De Coeur
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice Duc De Coeur
- 500 ml králičieho vývaru
- 10 guľôčok čierneho korenia Mikado
- 10 guľôčok nového korenia Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 200 g uvarených zemiakov
- 2 balenia chladeného lístkového cesta Chef Select
- 1 vajce
Postup
POTREBUJEME
- plátno
- kuchynský špagát
- panvicu s pokrievkou
- 4 menšie zapekacie misky (1 miska = 1 porcia)
- pierko na potieranie
Králika vykostíme a mäso nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, korením a zľahka poprášime múkou. Z kostí a odrezkov pripravíme vývar.
Mäso opečieme v rozohriatej panvici s olejom. Orestované mäso vyberieme na tanier. Do výpeku prilejeme trochu oleja a opečieme koreňovú zeleninu nakrájanú na malé kocky, cibuľu nadrobno a stopkový zeler na menšie kúsky. Podlejeme vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridáme dijonskú a hrubozrnnú horčicu a podlejeme vývarom. Opečené mäso vrátime späť do panvice, pridáme guľôčky korenia a bobkové listy (môžeme ich zviazať do plátna, ľahšie ich neskôr vyberieme).
Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni domäkka. Chvíľu pred dokončením pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, ktoré sme uvarili vo vriacej osolenej vode domäkka. Necháme prejsť varom. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
Hotové ragú rozdelíme do pripravených zapekacích misiek.
Z lístkového cesta vyrežeme kruh s priemerom o niečo väčším ako je priemer zapekacích misiek. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a vidličkou naznačíme ozdobné ornamenty. Každú misku prikryjeme cestom a zapečieme v rúre vyhriatej na 210 °C.
Servírovanie
Jedlo podávame v zapekacích miskách. Lístkové cesto môžeme jemne odklopiť, aby horúca para rýchlejšie unikla.