Pečený zubáč na masle s bulgurom
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 40 g mrkvy
- 30 g petržlenu
- 30 g zeleru
- 50 g stopkového zeleru (aj s lístkami)
- 200 g bulguru
- 350 ml hydinového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 g masla Pilos
- 30 g syra grana padano Lovilio
- lahôdková cibuľka
- 600 g zubáča
- hladká múka Belbake (na pomúčenie)
- rastlinný olej Promienna
- šťava z 1 citróna
Postup
POTREBUJEME
- strúhadlo
Bulgur
Nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky orestujeme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Pridáme na menšie kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, stopkový zeler a opekáme 4 – 5 minút. Potom pridáme bulgur, podlejeme polovičným množstvom vývaru, osolíme, okoreníme a za občasného miešania varíme pod pokrievkou domäkka (asi 25 minút). Podľa potreby počas varenia prilievame zvyšný vývar. Chvíľu pred dokončením pridáme 30 g masla a nastrúhaný syr grana padano. Na záver primiešame lahôdkovú cibuľku nakrájanú na kolieska.
Zubáč
Filety zo zubáča opatrne narežeme na niekoľkých miestach na strane s kožou. Osolíme, okoreníme a stranu s kožou zľahka posypeme múkou. Opekáme ich na rozpálenej panvici s olivovým olejom najskôr kožou nadol. Môžeme jemne pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne. Keď je koža chrumkavá, zubáča otočíme a pridáme k nemu 20 g masla, citrónovú šťavu a ešte chvíľu dopekáme.
Servírovanie
Jedlo servírujeme v hlbších tanieroch a dozdobíme lístkami stopkového zeleru.